Ugnsrostad blomkål med wokade grönsaker
Rätt: Middag, LunchKök: VegetarisktSvårighetsgrad: 💛💛💛🤍🤍4
portioner20
minuter25
minuter45
minuterPankorostad blomkål i ugnen med wokade/stekta grönsaker och aioli, galet gott! Vegetariskt rakt igenom, men inte ens den mest inbitne köttätaren kommer kunna motstå detta!
Har du en egen variant på detta recept? Eller andra tillbehör? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!
Ingredienser
500 g blomkål
3 dl ris
200 g aioli
2 msk ketchup
2 krm salt
100g panko ströbröd
1 st paprika
4 st morötter
100 g babyspenat
1 st gurka
Olja för stekning
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn) eller 220 grader över-/undervärme. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Skölj och tillaga 3 dl ris enligt anvisningarna på förpackningen.
- Dela blomkålen i små buketter/bitar. När all blast/blad borta och stjälkarna är bortskurna ska du ha ca 500-600 g blomkål kvar.
- Blanda 100 g aioli (hälften av aiolin), 2 msk ketchup och 2 krm salt i en bunke. Lägg ner blomkålen i bunken och blanda runt så att all blomkål får aiolin på sig. Häll över 100 g pankoströbröd och bland ytterligare. All blomkål ska vara täckt i aioli och panko. Lägg blomkålen på plåten. Sätt in plåten mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kolla på slutet så att blomkålen inte bränns.
- Dela och strimla 1 paprika. Skala och strimla 4 morötter. Skölj 100 g babyspenat. Skiva 1 st gurka.
- När det är 8 minuter kvar på riset eller blomkålen (den som blir klar sist), hetta upp lite olivolja i en wokpanna eller stekpanna och lägg i paprikan och morötterna. Fräs/stek ca 5 minuter så de mjuknar lite. De behöver inte nödvändigtvis få någon färg. Salta för smak under tillagningen. Om det får plats, lägg i babyspenaten. Får inte allt plats i samma panna går det bra att lägga paprikan och morötterna på en tallrik vid sidan av. Woka/stek spenaten ca 1-2 minuter.
- Lägg paprika och morötter i en skål eller djup tallrik. Lägg ris, spenaten och blomkålen ovanpå, lägg gurkan intill allt. Servera med resterande 100 g aioli.
Noteringar
- Allergener: Aioli (ägg), panko (gluten).