Skogaholmslimpa

Hembakad Skogaholmslimpa

Receptförfattare Vardag.nuSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍
Portioner

2

limpor
Förberedelsetid

10

minuter
Tillagningstid

50

minuter
Jäsning 1

45

minuter
Jäsning 2

30

minuter
Total time

2

timmar 

15

minuter

Här hemma avverkar vi Skogaholmslimpa på löpande band. Det är en storfavorit! Barnen älskar att äta vårt eget hembakade bröd, det är så mysigt med doften av nybakat bröd och belöningen av att göra sitt eget bröd. Att äta det nybakat med smält smör på och en kopp te är fantastiskt.
“Baksidan” (he he) väl är tidsåtgången när man bakar med jäst då degen ska jäsa, ibland flera gånger. Men när man väl fått in rutinen på det hela går det av sig själv nästan. Och det blir ett väldigt saftigt och gott bröd!
Vill man göra flera limpor kan man med fördel förbereda nästa deg under tiden andra degar jäser eller gräddas i ugnen. Ett eget hemmabageri 🙂

Ingredienser

  • 50 g jäst (för osötad deg)

  • 7 dl vatten (rumsvarmt)

  • 9 dl rågsikt

  • 1 1/2 dl ljus sirap

  • 2 tsk salt

  • 100 g smör (rumsvarmt)

  • 9 dl vetemjöl (cirka, se steg 3)

Gör så här

  • Smula ner 50 g jäst i en bunke. Tillsätt 7 dl rumsvarmt vatten och rör om tills att jästen löst upp sig.
  • Tillsätt 9 dl rågsikt, 2 tsk salt, 100 g smör (rumsvarmt), och 1 1/2 dl sirap. Blanda allt ordentligt.
  • Tillsätt lite av 9 dl vetemjöl i omgångar. Arbeta runt degen hela tiden tills den blivit jämn och smidig. Degen ska enkelt släppa från bunken. Om degen fortfarande är lite klibbig kan du ta i lite mer vetemjöl. Knåda degen med händerna i bunken några minuter.
    Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 45 minuter.
  • Häll ut degen på en plan arbetsyta. Dela degen i två lika stora delar, och forma dem som limpor. Klä två limpformar med bakplåtspapper, och lägg de två degarna i formarna. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme en stund innan degen jäst klart så att ugnen är varm och redo. Grädda limporna längst ner i ugnen i 50 minuter. Häll ut limporna ur formarna och låt limporna svala, förslagsvis på ett galler.

Noteringar

  • Allergener: Rågsikt, smör, vetemjöl, (mjölk).
  • För en “lyxigare” smak kan man ha 7 dl rumsvarm mjölk (allergen) istället för vatten i receptet.
  • Låt smöret stå framme cirka 20-30 minuter innan bakning. Rumsvarm smör är lättare att arbeta med. Men värm/smält inte smöret i mikro eller liknande, för hög värme kan påverka jästens jäsningsegenskaper.
  • Alla ugnar är olika när det kommer till värme. Receptet säger 50 minuter, men i andra fall kan det bli 45 minuter, eller 55 minuter. Brödet ska vara gräddat rakt igenom, det ska vara saftigt, och inte för torrt. När det kommer till bakning får man testa sig fram lite. Hitta tiden som blir perfekt för dig och din ugn!
  • Vi fick ett läsartips som är “ta ut en limpa ur ugnen efter en viss tid, och låt den andra limpan stanna i ugnen ett par minuter till. Smaka sedan de färdiga limporna och se vilken som blev bäst. Det tar några gånger att lära sig den perfekta tiden.” Smart!

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg…

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *