Brummas hallonkakor
Rätt: FikaKök: BakverkSvårighetsgrad: 💛🤍🤍🤍🤍20
portioner10
minuter20
minuter30
minuterHär kommer några enkla och goda hallonkakor från Brumma i Bamses värld. Kakan går snabbt att göra och är perfekt att bjuda på. Gräddfilen gör att kakan inte blir jättesöt, vilket kan vara välkommet ibland. Vill man inte ha hallon går det även bra med t.ex. jordgubbar, blåbär eller äppelbitar. Testa er fram!
Ingredienser
3 st ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g smält smör eller margarin
2 dl gräddfil
250 g hallon eller andra bär (både färska och frysta går bra)
Florsocker för dekorering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader, Under- och övervärme. Vispa 3 st ägg och 3 dl strösocker pösigt.
- Blanda 4 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver i en skål.
- Smält 150 g smör eller margarin. Du kan smälta det i mikrovågsugnen (använd lock) eller i en kastrull på spisen.
- Häll 2 dl gräddfil, det smälta smöret/margarinet och mjölblandningen i det vispade ägget. Rör ihop till en jämn smet.
- Klä en ugnsform (ca 30 x 20 cm) med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och strö över 250 g hallon eller andra bär.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. När kakan är klar, lyft ur kakan ur formen med hjälp av pappret och låt svalna.
- Skär kakan i 20 bitar och pudra florsocker över vid serveringen.
Noteringar
- Alllergener: Ägg, vetemjöl, gräddfil, smör/margarin.
- 20 portioner kan man göra som man vill med. Det går precis lika bra att servera kakan i större delar.
- Det går att använda både färska eller frysta bär. Om du använder frysta bär, var noga med att de frysta bären tinar ordentligt innan. Annars riskerar de att vätska ur sig vilket kan tunna ut kaksmeten och påverka slutresultatet.