Monsterlimpa
Rätt: BakningKök: BrödSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍10
minuter1
timme40
minuter1
timme50
minuterGott och fiberrikt bröd som bakas utan jäst. Degen går snabbt att förbereda, sedan är det bara invänta nybakat och nyttigt bröd. Sylten och sirapen ger brödet en lätt och trevlig sötma. Förberedelserna går snabbt, sedan är det tiden i ugnen som tar tid. Eftersom brödet inte innehåller jäst behövs ingen jästid innan.
Ingredienser
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter lättfil
3 msk solrosolja eller olivolja
½ dl lingonsylt
1 ½ dl sirap
Smör eller margarin för att smörja formarna
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra två stycken avlånga brödformar på minst 1,5 liter vardera.
- Blanda 4 dl vetemjöl, 2 dl grahamsmjöl, 3 dl rågsikt, 2 ½ dl rågkross, 1 dl vetekli, ½ dl vetegroddar, 2 tsk salt, och 4 tsk bikarbonat i en bunke. Blanda ordentligt.
- Häll ner 1 liter lättfil, 3 msk solrosolja eller olivolja, ½ dl lingonsylt, och 1 ½ dl sirap i mjölblandningen och blanda ordentligt igen.
- Fördela smeten på de två insmorda brödformarna och grädda dem samtidigt i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme och 40 minuter.
- Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk.
Noteringar
- Allergener: Vetemjöl, filmjölk. grahamsmjöl, rågsikt, rågkross, vetekli, vetegroddar.
- Alla ugnar är “olika varma”, så tiden kan variera något åt båda håll mot slutet. Håll koll mot slutet så att ytan inte blir bränd.