Laxfilé i ugn med ugnsrostade potatisklyftor
Rätt: MiddagKök: FiskSvårighetsgrad: 💛💛💛🤍🤍8
portioner15
minuter30
minuter45
minuterLaxfilé (kallas ibland även laxsida) i ugn är ett gott och enkelt fiskrecept som uppskattas av nästan alla. Passar som nyttig vardagsmat, men också till helg och fest. I och med att både fisken och potatisen tillagas i ugnen gäller det att ha tungan rätt i munnen här. Receptet i sig är inte komplicerat, men håll koll på stegen och tiderna nedan för bästa resultat. Har man däremot tillgång till två ugnar (tex en kombinationsugn med mikro) blir det betydligt enklare. Eller så har man bara kokt färskpotatis till för enkelhetens skull. Många recept säger också att laxen ska vara skinnfri, men det är inte avgörande. Detta recept är tänkt till 8 personer, därav bör du ha 800 g lax eller mer. Lagar du färre portioner minskar du mängden ingredienser, men tider och temperaturer förblir desamma.
Ingredienser
3 msk olivolja (eller liknande olja)
1 msk salt, plus salt till laxen
2 tsk vitlökspulver
500 g potatis
800 g laxfilé (cirka, inte jättenoga)
1 st citron
1 msk dill (helst färsk)
3 dl gräddfil
Citronpeppar
Timjan
Olivolja
Något frukt/grönt att server till, tex gurka och/eller vattenmelon
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Ha två bakplåtar redo, båda med bakplåtspapper på som täcker hela plåten. Om du har bakplåtar med en liten kant på, är de att föredra, men inte nödvändigt.
- Häll cirka 3 msk olivolja i en bunke. Tillsätt 1 msk salt, samt 2 tsk vitlökspulver. Blanda runt lite. Tvätta och dela 500 g potatis i klyftor, cirka 6-8 klyftor per potatis beroende på storlek. Ju smalare klyftor, desto lättare tillagning. Vänd runt klyftorna i oljan, lägg dem på en bakplåt. Strö lite salt och timjan över potatisen. Sätt in potatisen högt upp i ugnen, i 10 (tio) minuter.
- Lägg cirka 800 g laxfilé på en plåt, känn ordentligt längst laxen så att det inte är några ben kvar i fisken. Om du hittar ben är det bara att dra ut dem. Använd t.ex. en tång, eller en sax(!) genom att knipa tag i benet med saxen (som om du skulle klippa av det, men utan att klippa) och dra sedan ut benet.
- Ringla lite olivolja över laxen, smeta ut med en pensel eller en sked. Den extra olja hjälper till att tillaga laxen, och kryddor fastnar bättre. Strö över salt, citronpeppar, och en nypa av dillen över laxen. Dela citronen i två delar. Skiva tre skivor från ena halvan och lägg ovanpå laxfilén. Vid det här laget borde potatisen gjort sina första 10 minuter i ugnen. Sätt in laxen i mitten av ugnen, och flytta ner potatisen till precis under. Tillaga i 20 minuter.
- Lägg 3 dl gräddfil i en skål. Lägg den kvarvarande dillen i skålen, och pressa ur citronsaften från citronhalvorna i skålen. Rör ihop ordentligt, och ställ i kylen.
- När 20 minuter närmar sig är det dag att kolla maten. Alla ugnar ”värmer olika”. Ta ut laxen och dela den lite med en kniv och gaffel på den tjockaste delen. Fisken måste vara helt klar, annars får man lägga på några minuter i taget. Om potatisen blir klar innan kan man lägga den i en skål och täcka med aluminiumfolie.
- Servera laxen direkt från ugnen, den är godast nylagad. Servera en enkel gurk- och melonsallad till om säsongen tillåter. Det är fräscht och ger lite trevlig färg till tallriken. Och glöm inte potatisen och såsen.
Noteringar
- Allergener: Lax, gräddfil, citron.
- Tips! Man kan även göra en enkel Romsås till laxen som passar väldigt bra.
- Tips! Vill man inte hetsa med dubbla plåtar i ugnen går det lika bra att servera kokt färskpotatis under säsong. Klassisk sommarmat!