Vegetarisk lasagne med babyspenat och cottage cheese
Rätt: Middag, LunchKök: PastaSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍6
portioner15
minuter40
minuter55
minuterEnkel och god ugnsgratinerad lasagne som är helt vegetarisk. Fyllig smak med tydlighet av tomat. De grovhackade lökbitarna ger det lilla tuggmotståndet. Receptet innehåller få steg och efter några förberedelser sköter sig lasagnen själv i ugnen.
Vad tycker du om lasagnen? Har du en egen vegetarisk lasagne du brukar göra? Berätta för oss nere i kommentarerna.
Ingredienser
3 st gula lökar
400 g krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
1 st grönsaksbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar för kryddning
1/2 msk basilika
9 lasagneplattor (torra/okokta)
100 g babyspenat
500 g cottage cheese (keso)
80 g riven gratängost
Smör att steka i och smörja ugnsformen
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Skala och grovhacka 3 st gula lökar. Fräs löken i smör i en gryta så att den får lite färg och blir lite mjuk.
- Tillsätt 400 g krossade tomater, 1/2 dl tomatpuré, 1 st grönsaksbuljongtärning, 2,5 dl matlagningsgrädde, och 1/2 msk basilika. Salta och peppra lite. Låt såsen koka upp, och sänk sedan till låg värme så att såsen knappt puttrar men fortfarande hålls varm.
- Smörj en ugnssäker form. Varva ett lager sås, följt av ett lager (3 st) lasagneplattor, följt av ett lager babyspenat, följt av ett lager cottage cheese. Upprepa två gånger ytterligare. Spara sås till det sista och avslutande lagret längst upp. Lasagnen börjar och slutar alltså med ett lager sås.
- Strö 80 g riven gratängost ovanpå lasagnen och sätt in i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Noteringar
- Allergener: Matlagningsgrädde, lasagneplattor, cottage cheese, gratängost.
- Lasagnen går utmärkt att spara i kylen och värma på senare. Värm på lite lägre effekt i mikron så att inte osten lägst upp blir torr och hård samtidigt som lasagnen riskerar att bli lite kall i mitten.
- Vill man ha mer gratängost ovanpå går det bra. Det påverkar inte slutresultatet.