Allergener

Allergener är ämnen eller produkter som ofta är orsak till allergi eller annan överkänslighet. Exempel på vanliga allergener är mjölk, ägg, vete och jordnötter.

I våra recept försöker vi att alltid notera vilka av de vanligaste allergenerna som kan ingå i receptet. Men kontrollera noga för säkerhets skull. Det går oftast bra att ersätta dessa ingredienser med tex. laktosfria och/eller glutenfria alternativ. Det är helt upp till dig vilka ingredienser du väljer att använda.

Vi är inte specialister eller utbildade inom födoämnesallergier eller överkänslighet. Vi rekommenderar alltid att du söker vård om du misstänker att du fått en allergisk reaktion.

Denna information kommer från Livsmedelsverkets samt Astma & Allergiförbundet. Du hittar aktuell information om allergener och allergimärkning av livsmedel på respektive hemsida.

De 14 vanligaste allergenerna är:
Mjölkprotein
Laktos
Jordnötter
Nötter och mandel
Ägg
Vete/Spannmål
Celiaki/gluten
Senap
Selleri
Fisk
Skaldjur
Soja
Lupin
Sesamfrö och övriga fröer

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller synpunkter.