Fläskfilégryta med champinjoner

Fläskfilégryta med champinjoner

Receptförfattare Vardag.nuRätt: MiddagKök: Husmanskost, GrytorSvårighetsgrad: 💛💛💛🤍🤍
Portioner

4

portioner
Förberedelsetid

10

minuter
Tillagningstid

20

minuter
Totaltid

30

minuter

En väldigt populär fläskfilégryta som dykt upp i omgångar i lite olika utföranden. Här kommer den med lite lättare och mildare sås, så att alla i familjen ska kunna uppskatta denna goda fläskfilégryta lika mycket. Servera tillsammans med kokt potatis för lite husmanskostskänsla, då kan du även fokusera mer på grytan under tiden som potatisen sköter sig själv.

Ingredienser

  • 500 g potatis

  • 1 st fläskfilé, cirka 700-800 g

  • 10 st champinjoner

  • 1 st stor gul lök

  • 1 paket bacon, cirka 140 g

  • 2 dl crème fraiche

  • 2,5 dl grädde

  • 2 msk kinesisk soja

  • 1 st köttbuljongtärning

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 st vitlöksklyfta

Gör så här

  • Lägg 500 g potatis i en kastrull med mycket vatten, tillsätt 1 tsk salt i vattnet. Koka upp vattnet och låt koka i 20 minuter från det att vattnet börjat koka. Använd gärna färskpotatis om det är säsong för det.
  • Putsa 700-800 g fläskfilé och skär den i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med lite smör i och stek fläskfilén på båda sidorna så de får en fin yta. Salta fläskfilén under stekningen. Lägg fläskfilén åt sidan på ett fat. De kommer att vätska av sig, men den vätskan tar vi vara på sedan.
  • Dela 10 st champinjoner, 1 st gul lök, och 1 paket bacon. Här får lite frihet att själv avgöra hur stora du vill att champinjon-, lök- och baconbitarna ska vara. Stek allt i smör ett par minuter så att baconet blir lite hårt och löken blir lite mjuk.
  • Tillsätt 2 dl crème fraiche, 2,5 dl grädde, 2 msk soja, 1 st köttbuljongtärning, och 1 msk tomatpuré. Pressa i 1 st vitlöksklyfta, och häll tillbaka fläskfilén i grytan tillsammans med vätskan från fläskfilén.
  • Koka upp och låt allt sjuda på medelvärme i cirka 5-6 minuter så att fläskfilén blir helt färdig. Servera tillsammans med kokt potatis.

Noteringar

  • Allergener: Crème fraiche, grädde, tomatpuré.
  • Byt ut grädden mot matlagningsgrädde för lite lättare sås. Det påverkar inte receptets smak, däremot får såsen en lite lättare/rinnigare konsistens.
  • Vissa varianter av detta recept innehåller Sambal Oelek för att ge lite extra smak till grytan. Ta i 2 tsk Sambal om du gillar det lilla extra stinget.
  • Kokt potatis är ett enkelt tillbehör att servera till fläskfilégrytan. Det går givetvis att välja andra tillbehör, som ugnsrostade rotsaker, ris etc.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

5

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *