Måttenheter imperiala mått, förkortningar och förhållande
Vanligaste ingredienserna 1 deciliter till gram (cirka)
1 deciliter
Vikt i gram (ca)
Vetemjöl
60 g
Vetekli
20 g
Vetekross
70 g
Rågsikt
55 g
Rågkli
17 g
Rågkross
70 g
Grahamsmjöl
55 g
Strösocker
85 g
Havregryn
40 g
Kakao
40 g
Florsocker
52 g
Farinsocker
75 g
Pärlsocker
60 g
Sirap
140 g
Smör/margarin fast
95 g
Smör/margarin smält
95 g
Matolja (inkl. solros, raps, oliv)
90 g
Mjölk 1,5%
100 g
Ägg
100 g
Vanligaste ingredienser omvandling dl till g
Fahrenheit till Celsius
I engelska recept kan ugnstemperatur förekomma i Fahrenheit. Räkna ut Fahrenheit till Celsius med hjälp av formeln (T – 32) x 5 / 9. T.ex. 250 – 32 = 218 x 5 = 1090 / 9 = 121.
Nedan tabell visar ett urval av de vanligaste ugnstemperaturerna i Fahrenheit till Celsius.
Tapenade är ursprungligen en sydfransk mix bestående av bl.a. hackade oliver och kapris. Den finns även i andra varianter, tex på tomat. Tapenade kommer från det sydfranska ordet tapena som betyder just kapris. Tapenade är givetvis populärt i södra Frankrike där man ofta brer det på bröd eller har det som dipp till grönsaksstavar. En Tapenade kan också användas som fyllning i t.ex. kycklingfiléer.