Pastagratäng Penne med köttfärs
Rätt: Middag, LunchKök: Gratäng, Italienskt, PastaSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍4
portioner10
minuter20
minuter30
minuterEn snabb och enkel pastagratäng med köttfärs. Enkel att laga, god att äta, älskad av nästan alla. I receptet använder vi penne pasta, men det går nästan att använda vilken pasta som helst, utom möjligen spaghetti som gör gratängen lite för kompakt och svår att servera.
Ingredienser
10 dl kokt pasta (ca 400 g okokt)
2 st gula lökar
2 st stora morötter
500 g köttfärs
800 g tomatsås (gärna smaksatt)
100 g gratängost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader (Över- och undervärme).
- Koka 400 g pasta. Det ska bli ca 10 dl färdigkokt pasta. Penne pasta har en fyllig form och passar bra när man gör gratäng, men man kan välja annan typ av pasta om man vill. Har man kokt pasta sedan innan går det bra att använda den.
- Skala och hacka 2 st lökar. Skala och riv 2 st morötter. Vill du ha lite ”matigare” gratäng kan du hacka löken i ganska grova bitar, samt riva morötterna grovt också. Du kan byta gul lök mot röd lök om du föredrar det. Löken sätter smak på gratängen, men vill man inte ha lökbitar i kan kryddor göra jobbet nästan lika bra.
- Stek 500 g köttfärs tills allt är hel stekt. Tillsätt hackad lök, och riven morot. Blanda runt allt i pannan och stek i ytterligare 1-2 minuter. Häll ner 800 g tomatsås och blanda runt. Låt småkoka i 5 minuter.
- Blanda den kokta pastan med köttsåsen i en ugnssäker form. Strö över 100 g riven gratängost. Ställ in formen mitt i ugnen i ca 10 minuter så att osten smälter och får lite färg.
Noteringar
- Allergener: Pasta, gratängost
- Du kan antingen ha kokat pastan innan, eller så kan du koka den samtidigt som du gör resten av receptet. För maträttens skull spelar det ingen roll.