Lax teriyaki med nudlar och gurksallad
Rätt: MiddagKök: FiskSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍4
portioner15
minuter15
minuter30
minuterI det här receptet går det undan. Laxen är kort tid i ugnen, och nudlarna kokar bara ett par minuter. Det som nästan tar längst tid är att göra gurksalladen, så förbered dig väl innan du sätter igång.
Ingredienser
500 g lax
Salt
Citronpeppar
2 dl Teriyakisås
0,5 dl sesamfrön
200 g äggnudlar
1 gurka
1 lime
1 msk japansk soja
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Lägg 500 g lax i en smord ugnssäker form med skinnet nedåt. Känn efter noga med fingrarna längst fisken så att inga ben finns kvar. Krydda laxen med salt och citronpeppar (valfritt), alternativt använd svart- eller vitpeppar.
- Häll 2 dl teriyakisås över laxen, sås som blir över går bra att hälla runtom på sidorna.
- Strö över 0,5 dl sesamfrön. Sätt in i mitten av ugnen och tillaga i 15 minuter.
- Koka 200g äggnudlar enligt förpackningens anvisningar.
- Skiva 1 gurka tunt. Man kan använda en mandolin, eller en potatisskalare eller en osthyvel. Lägg gurkan i en skål, pressa ner saften från 1 lime, häll i 1 msk soja. Blanda runt ordentligt. Smak av eventuellt av med lite salt om du önskar en lite saltare smak.
- Ta ut laxen ur ugnen när den är färdig.
- Servera lax, nudlar och gurksallad. Ta sås från sidan av laxen och lägg uppepå laxen och nudlarna (valfritt).
Noteringar
- Allergener: Lax, sesamfrön, äggnudlar.
- Laxen och nudlarna går utmärkt att värma i mikron dagen efter. Däremot klarar sig gurksalladen dåligt tills nästa dag, så den bör nog inte sparas.