Grekisk grillostsallad med ugnsrostad potatis och vitlöksdressing
Rätt: Middag, LunchKök: Sallad, VegetarisktSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍4
portioner10
minuter25
minuter35
minuterEn fräsch grillostsallad direkt från medelhavet med sötad rödlök och smakfull vitlöksdressing. Blunda och njut när du äter och du kan nästan känna hur du är i Grekland! Ok, kanske inte. Men du får en god och matig sallad. Polý kalá!
Vet du vad det betyder? Berätta för oss nedan i kommentarsfältet, och passa på att säga vad du tyckte om salladen!
Ingredienser
500 g potatis
1 msk oregano eller timjan
1 st rödlök
2 msk vatten
4 (3+1) msk olivolja
2 msk citronjuice
2 tsk strösocker
3 (1+1+1) krm salt
2 st paprikor
1 st isbergssalladshuvud
400 g grillost
1 st vitlöksklyfta
3 dl grekisk yoghurt
Peppar för kryddning
Gör så här
- Sätt ugnen på 220 grader (varmluftsugn) eller 240 grader över-/undervärme. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
- Dela 500 g oskalad tvättad potatis i klyftor, ca 4 klyftor per potatis. Är potatisarna stora kan du dela i fler klyftor.
- Blanda 3 msk olivolja, 1 msk oregano eller timjan, och 1 krm salt i en bunke. Rör om. Lägg i potatisklyftorna och blanda runt så att potatisen täcks ordentligt av oljan. Lägg potatisklyftorna på plåten och rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills de ser gyllenbruna och klara ut. Låt potatisen svalna något när den är klar.
- Dela 1 st rödlök på mitten. Skiva sedan varje halva tunt. Blanda 2 msk vatten, 1 msk olivolja, 2 msk citronjuice, 2 tsk strösocker, och 1 krm salt i en bunke. Rör om och lägg i den skivade rödlöken. Blanda ordentligt. Låt sedan stå och dra. Du kan antingen ta saften från en citron, eller använda färdigpressad citronjuice på flaska.
- Dela 2 st paprikor och strimla. Hacka upp 1 st isbergssalladshuvud. Lägg paprika och sallad i en skål. Ringla över lite olivolja. Salta lite (ca 1 krm salt) och ta över lite peppar om du gillar pepparsmak på sallad. Blanda runt ordentligt.
- Pressa ner 1 st vitlöksklyfta i 3 dl grekisk yoghurt, tillsätt 1 krm salt. Blanda ordentligt.
- Skiva 400 g grillost i tunna skivor, försök att få ut fem-sex skivor per ostbit. Men akta fingrarna! Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek grillosten på medelhög värme i 2 minuter per sida så att den får lite stekyta och färg, när potatisen nästan är klar. För hög värme ger en hård och torr yta på osten. Har du mycket ost kan den behövas stekas i omgångar.
- Lägg salladen på tallrikar, lägg potatis och grillost ovanpå, garnera med rödlök på toppen och klicka i vitlöksdressing.
Noteringar
- Allergener: grillost, grekisk youghurt.
- Det går bra att ta mer grillost än den angivna mängden utan att det påverkar receptet.