Ugnspannkaka

Ugnspannkaka

Rätt: Middag, Lunch, MellanmålKök: HusmanskostSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍
Portioner

6

portioner
Förberedelsetid

5

minuter
Tillagningstid

25

minuter
Total tid

30

minuter

Ugnspannkaka är en enkel och billig rätt, och nästan alltid en vinnare hos barnen! Billig och uppskattad, helt klart en vinnare! Pannkaka är i grunden en vegetarisk rätt, vilket kanske inte alltid är det första man man tänker på. Vill man ha lite sälta i smaken kan man tillsätta bacon och göra en fläskpannkaka. Vill man behålla den vegetariska aspekten men ändå få lite mer smak kan man tillsätta exempelvis soltorkade tomater, stekta champinjoner, eller stekt lök i smeten innan man sätter in pannkakan i ugnen.

Vad har du för egen variant av ugnspannkaka? Brukar du ha i andra ingredienser för andra smaker? Berätta vad du tycker om receptet, och dela med dig av dina tips i kommentarsfältet nedan.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl

  • 1 krm salt

  • 10 dl mjölk

  • 5 ägg

  • Smör eller margarin för att smörja ugnsformen (flytande går bra)

Gör så här

  • Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme. Smörj en ugnspanna ordentligt med smör eller margarin så att pannkakan inte bränner fast.
  • Häll 5 dl vetemjöl i en bunke. Tillsätt 1 krm salt. Häll i hälften av mjölken (5 dl), vispa ihop till en jämn smet med elvisp eller för hand.
  • Häll i resten av mjölken (5 dl) i smeten. Knäck ner 5 ägg, vispa ihop ordentligt, med elvisp eller för hand.
  • Tillaga i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Olika ugnar är “olika varma” så tiden kan variera något. Titta på ugnspannkakan i ugnen mot slutet så att den inte blir bränd ovanpå.
  • Ta ut pannkakan och låt stå några minuter innan servering. När man delar pannkakan i bitar ska den inte vara blöt eller kladdig inuti. Är den det kan den behöva ett par minuter till i ugnen.

Noteringar

  • Allergener: Mjöl, Mjölk, Smör, Ägg.
  • Om man använder en mindre ugnsfast form istället för en ugnspanna blir pannkakan tjockare vilket kan förlänga tillagningstiden.
  • Grundreceptet för ugnspannkaka är detsamma som i Fläskpannkaka och Pannkakor.
  • Ugnspannkakan klarar sig flera dagar i kylskåpet och är god att värma på.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *