Fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Rätt: Middag, Lunch, MellanmålKök: HusmanskostSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍
Portioner

6

portioner
Förberedelsetid

10

minuter
Tillagningstid

25

minuter
Total tid

35

minuter

Fläskpannkaka är en enkel och billig rätt, som dessutom är populär hos framförallt barnen. Pannkaka är i grunden en vegetarisk rätt, vilket kanske inte alltid är det första man man tänker på. Vill man behålla den vegetariska aspekten kan man ta bort baconet och göra en Ugnspannkaka istället. Eller ersätta baconet med exempelvis soltorkade tomater, stekta champinjoner, eller stekt lök för lite extra smak.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl

  • 1 krm salt

  • 10 dl mjölk

  • 140 g bacon (går att öka på om man vill ha mer bacon i, eller byta ut mot kalkonbacon eller kycklingbacon)

  • 5 ägg

  • Smör eller margarin för att smörja ugnsformen (flytande går bra)

Gör så här

  • Värm ugnen till 225 grader över- och undervärme. Smörj en ugnspanna ordentligt med smör eller margarin så att pannkakan inte bränner fast.
  • Skär 140 g bacon i mindre bitar och stek den knaprig i en stekpanna. Lägg den stekta baconen på en bit hushållspapper på en tallrik och låt rinna av några minuter. Vill man ha mer än den angivna mängden bacon går det bra. Man kan även byta ut bacon mot t.ex. kalkonbacon eller kycklingbacon.
  • Häll 5 dl vetemjöl i en bunke. Tillsätt 1 krm salt. Häll i hälften av mjölken (5 dl), vispa ihop till en jämn smet med elvisp eller för hand.
  • Häll i resten av mjölken (5 dl) i smeten. Knäck ner 5 ägg, vispa ihop ordentligt, med elvisp eller för hand.
    Lägg i den stekta baconen, rör om lite, och häll smeten i den smorda ugnspannan.
  • Tillaga i mitten av ugnen och i ungefär 25 minuter. Olika ugnar är “olika varma” så tiden kan variera något. Titta på pannkakan i ugnen mot slutet så att den inte blir bränd ovanpå.
  • Ta ut ugnspannan och låt stå några minuter innan servering. När man delar pannkakan i bitar ska den inte vara blöt eller kladdig inuti.

Noteringar

  • Allergener: Mjöl, Mjölk, Smör, Ägg.
  • Om man använder en mindre ugnsfast form istället för en ugnspanna blir pannkakan tjockare vilket kan förlänga tillagningstiden.
  • Grundreceptet för Fläskpannkaka är detsamma som i Pannkakor och Ugnspannkaka.
  • Fläskpannkaka klarar sig flera dagar i kylskåpet och är lika goda att värma på. Plasta in eller förvara i burk med tätslutande lock.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg…

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *