Fisksoppa med lax och rotfrukter
Rätt: Middag, LunchKök: Soppa, HusmanskostSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍6
portioner10
minuter30
minuter45
minuterEn enkel och god fisksoppa på lax och rotfrukter. I receptet ingår potatis och morötter. Vill man ha ännu matigare soppa passar även t.ex. palsternacka utmärkt i. Servera gärna tillsammans med rostat bröd.
Ingredienser
10 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde
2 st fiskbuljongtärningar
1 tsk salt
5 st stora morötter
400 g potatis
450 g laxfilé
½ msk dill
Gör så här
- Häll 10 dl vatten och 5 dl matlagningsgrädde i en gryta eller stor kastrull som rymmer minst 5 liter. Lägg i 2 st fiskbuljongtärningar och 1 tsk salt och börja koka upp under lock.
- Medan vätskan kokar upp, skala 5 st morötter och skär i slantar. Skala 400 g potatis och skär i bitar. Lägg i morot och potatis i grytan och låt koka i 15 minuter under lock på glänt.
- Skär 450 g laxfilé i bitar. Använd gärna en skärbräda i glas när du hanterar fisk. När morötter och potatis kokat i 15 minuter, lägg i laxen i grytan. Tillsätt ½ msk dill. Koka ytterligare 8 minuter under lock på glänt.
- Låt soppan vila några minuter innan servering. Servera gärna med rostat bröd till.
Noteringar
- Allergener: Lax, matlagningsgrädde.
- Det går bra att att använda fryst lax, men den ska tinas helt innan tillagning.
- Vill man tillsätta ytterligare rotfrukter för en matigare soppa fungerar palsternacka utmärkt. Ta cirka 4 st.
- Soppan går utmärkt att värma på vid senare tillfällen, som t.ex. matlåda.