Potatismos
Rätt: Middag, LunchKök: HusmanskostSvårighetsgrad: 💛🤍🤍🤍🤍4
portioner10
minuter20
minuter940
kcal30
minuterHemlagat mos är så lite arbete att det knappt är värt att använda ”enklare alternativ” som pulvermos. Skala, koka, mosa, blanda, klart. Det blir inte enklare, och det är så mycket godare! Använd en potatisstöt för bästa resultat.
Ingredienser
500 g potatis
2 dl mjölk
50 g smör
1 msk salt
1 vitlöksklyfta
Svart- eller vitpeppar
Gör så här
- Koka upp en kastrull med mycket vatten och en nypa salt. Skala och lägg i 500 g potatis. Vattnet ska täcka potatisen. Skär stora potatisar i bitar så får de plats enklare. Koka i 20 minuter efter att den sista potatisen kommit i vattnet.
- Häll av vattnet ur kastrullen, häll i 2 dl mjölk, 50 g smör eller margarin (rumsvarmt är enklare att mosa in), 1 msk salt, pressa ner 1 st vitlöksklyfta. Ta i lite svart- eller vitpeppar för smak om du vill.
- Mosa tills all potatis är mosad, men inte för länge efter det. Då kan potatismoset bli kletigt och ”klistrigt”. Lägg upp i en skål eller servera direkt. Man kan klippa lite persilja på toppen för dekoration om man har hemma.
Noteringar
- Allergener: Mjölk, Smör.
- Potatissorten spelar inte jättestor roll, det beror lite på smak. Vi brukar använda fast potatis då de ger små bitar i potatismoset när det är klart. Det ger en mer hemlagad känsla.