Amerikanska pannkakor
Rätt: Frukost, Lunch, BrunchKök: AmerikansktSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍10
portioner5
minuter25
minuter30
minuter
Amerikanska pannkakor är just typiskt amerikanska, och är lite tjockare än den klassiska svenska pannkakan, men även lite mindre till storleken. De är lika goda att äta både till frukost (som en egen hotellfrukost, vardagslyx!) som till lunch. Socker i smeten ger den lite sötare smaken. Vill man göra det så där extra amerikanskt kan man ha sirap och färska bär på till servering.
Ingredienser
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 msk strösocker
2 krm salt
50 g smör
5 dl kallt vatten
2 ägg
Gör så här
- Blanda 5 dl vetemjöl, 4 tsk bakpulver, 4 msk strösocker, och 2 krm salt i en bunke.
- Smält 50 g smör. Häll det smälta smöret och 5 dl kallt vatten i mjölblandningen, och knäck i 2 st ägg. Vispa ihop allt till en jämn smet, gärna med elvisp.
- Hetta upp smör i en stekpanna så att pannkakorna inte fastnar. Ta lite mindre än 1 dl smet per pannkaka och stek tills pannkakan går att vända i pannan. Du kan steka flera pannkakor samtidigt i samma stekpanna om det får plats och de inte fastnar i varandra. Du kan ta mindre smet per för mindre pannkakor eller mer smet för större. De kommer ändå bli lika fluffiga och tjocka. Tillsätt mer smör vartefter så att pannan inte blir torr.
Noteringar
- Allergener: Mjöl, mjölk, smör.
- Det går utmärkt att använda 4 msk flytande smör eller margarin i smeten om du inte vill smälta smöret innan, eller inte har smör hemma.
- Amerikanska pannkakor kan bli lite torra om man värmer dem i mikron vid ett senare tillfälle. De äts bäst nygräddade.