Brytbröd med sesamfrön
Rätt: BakningKök: BrödSvårighetsgrad: 💛🤍🤍🤍🤍30
portioner10
minuter10
minuter1
timme1
timme20
minuterEtt enkelt och gott bröd som gör sig nästan själv i ugnen. Det mesta av tiden går åt till jäsning av degen, men den behöver också bara jäsa en gång. Om man är morgonpigg kan man överraska familjen med nybakat bröd till frukost.
Ingredienser
50 g jäst
4 dl vatten, fingervarmt
½ msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt
10–12 dl vetemjöl
1 ägg
Sesamfrön och/eller vallmofrön och/eller flingsalt
Gör så här
- Smula ner 50 g jäst i en bunke. Tillsätt 4 dl fingervarmt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt 1/2 msk strösocker, 2 msk rapsolja, 1 tsk salt, och 10 dl vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg som inte kladdar och knåda den kraftigt i några minuter. Om degen ändå är kladdig kan man tillsätta ytterligare 1-2 dl vetemjöl, t.ex. om man fått i för mycket vätska.
- Rulla ut degen till en längd. Dela längden i tre delar, och skär sedan respektive del i 10 bitar. Rulla bitarna till totalt 30 st bollar.
- Lägg bröden på en ugnsplåt med kant på ett bakplåtspapper. De ska ligga så pass tätt att de jäser ihop med varandra. 5 rader med 6 bröd i varje brukar bli bra. Låt dem jäsa under en bakduk i 60 min.
- Sätt ugnen på 250 grader när bröden nästan jäst klart. Knäck 1 st ägg i ett glas eller en skål och vispa upp det lite så att gulan och vitan blandas. Pensla bröden med ägget. Strö över sesamfrön, vallmofrön, eller flingsalt på bröden. Du kan hoppa över frön eller salt om du vill, men de ger god smak.
Grädda bröden längst ner i ugnen i 10–14 min. Låt bröden svalna på plåten, men ät dem gärna nybakade, då är de som godast!
Noteringar
- Allergener: Vetemjöl, ägg.
- Det lilla socker som är i receptet ska hjälpa till att få fart på jäsningen, och förbränns nästan helt under jäsningen. Det ger inte en sötare smak på brödet.
- Lägg bröden i påsar och frys in för att ta fram vid senare tillfälle.