Chokladkakor
Rätt: BakningKök: KakorSvårighetsgrad: 💛🤍🤍🤍🤍20
portioner15
minuter13
minuter28
minuterEnkla och goda chokladkakor som går snabbt att göra. Detta är samma grundrecept som våra knapriga chokladsnittar.
Ingredienser
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk sirap (ljus)
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Lägg 175 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, och 2 msk sirap i en skål. Använd gärna ljus sirap. Blanda med elvisp till en ljus och porös massa.
- Häll 2 dl vetemjöl, 2 1/2 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker, och 1/2 tsk bikarbonat i en bunke. Blanda runt ordentligt. Tillsätt mjölblandningen till smörmassan, lite i taget, och arbeta in med elvispen tills det blir en smulig deg.
- Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Fördela degen i runda bollar och lägg på plåten, cirka 5 centimeter från varandra. De kommer flyta ut i ugnen, och ska då inte nudda varandra. Beroende på hur stor plåten är kan antalet kakbollar såklart variera. Storleken på kakbollarna kan påverka tiden för gräddning
- Grädda mitt i ugnen i 13 minuter. Låt kakorna kallna på plåten. Då får de en härlig knaprig undersida.
Noteringar
- Allergener: Mjöl, smör.
- Det går att använda mörk sirap. Kakorna bakas på samma sätt men smaken blir lite dovare.
- Olika ugnar är “olika varma”. Vid kakbak kan man behöva testa sig fram till den perfekta temperaturen som gäller för just din ugn. Du kan behöva justera både tid och temperatur för vad som blir bästa resultat enligt dig.