Morotskaka

Morotskaka

Receptförfattare Vardag.nu
Portioner

10

portioner
Förberedelsetid

10

minuter
Tillagningstid

50

minuter
Totaltid

1

timme 

En saftig och god morotskaka med härligt söt frosting. Kakan kan serveras som den är med bara frostingen, eller garneras med olika tillval som nötter, frukt eller bär, eller som på bilden med godismorötter.
Eller kanske marsipankycklingar till påsk, eller små tomater eller grisar till jul? Morotskakan passar lika bra till fikat som högtiderna.

Ingredienser

  • 3 st ägg

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 3 tsk bakpulver

  • 2 tsk kanel

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 tsk ingefära

  • 1 krm salt

  • 1 1/2 dl solrosolja (rapsolja funkar också)

  • 4 st morötter

  • Smör eller margarin för att smörja formen

  • Ströbröd till formen

  • Frostingen
  • 60 g smör

  • 2 dl florsocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 200 g creme cheese

  • 10 droppar citronsaft

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150 grader under- och övervärme. Smöra och ströbröa en ugnsform, ca 22-24 cm i diameter. Använd helst en form med löstagbar kant.
  • Vispa 3 st ägg och 2 dl strösocker vitt och pösigt med en elvisp i en bunke.
  • Häll 3 dl vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker, 3 tsk bakpulver, 2 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk ingefära, och 1 krm salt i en annan bunke och blanda runt ordentligt. Vänd sedan ner lite av mjölblandningen åt gången i det vispade äggblandningen, så att du kan arbeta in mjölet varefter.
  • Skala och riv 4 st morötter, det ska bli ca 5 dl rivna morötter. Du kan riva dem grovt om du vill, men finriver du morötterna kommer mer av morotssmaken fram i kakan. Häll morötterna samt 1 1/2 dl solrosolja i smeten. Har du inte solrosolja går det med rapsolja också. Blanda om ordentligt med exempelvis en slev.
  • Häll smeten i den bröade ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ungefär 50 minuter. Prova med en tandpetare eller provsticka mot slutet, kakan ska inte vara kladdig. Om det blir smet på stickan kan du lägga till några minuter.
    När kakan är klar i ugnen, låt den svalna i formen. Du kan låta den svalna i kylskåpet om du vill att det ska gå snabbare, men inte i frysen.
  • När kakan svalnat helt är det dags att göra frostingen. Lägg 60 g smör, 2 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker, och 200 g creme cheese i en skål. Droppa i 10 droppar citronsaft. Blanda allt ordentligt med en elvisp. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt, då går det lättare att blanda.
  • Bred frostingen över morotskakan. Kakan måste ha svalnat helt, annars smälter frostingen. Servera och njut! Kakan bör förvaras i kylskåpet.

Noteringar

  • Allergener: Ägg, vetemjöl, smör/margarin, creme cheese, ströbröd.
  • Morotskakan blir även fin på högtidsbordet, dekorerad med marsipankycklingar till påsk, eller marsipantomtar/grisar till jul.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg…

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *