Enkel kycklinggryta
Rätt: Middag, LunchKök: KycklingSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍4
portioner10
minuter20
minuter30
minuterEnkel men ändå så god kycklinggryta med få ingredienser som går fort att tillaga. En maträtt som kompletterar vardagens stress när man har för lite tid, lika bra som helgens avkoppling när man vill få mer tid över till annat. Vill man ha mer grönsaker i grytan kan man t.ex. slanta ner 2 skalade morötter, strimla ner 1 paprika, eller lägga i små broccolibuketter. Det ger både mer mat, och mer färg på samma gång.
Ingredienser
3 portioner ris
1 st gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g kyckling
5 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
Smör eller olja för stekning
Gör så här
- Koka upp 3 portioner ris enligt förpackningens anvisningar.
- Skala och hacka 1 st gul lök. Strimla 500 g kyckling.
- Hetta upp smör eller olja i en stekpanna. Skala och pressa ner 1 st vitlöksklyfta i stekpannan och tillsätt den hackade gula löken. Fräs löken ett par minuter så den gula löken blir lite mjuk och får lite färg. Lägg över löken på en tallrik vid sidan.
- Lägg kycklingen i stekpannan. Ta i mer smör eller olja vid behov. Stek kycklingen tills den är helt genomstekt. Salta lite under stekningen för smak.
- Häll i 5 dl matlagningsgrädde, smula ner 2 st grönsaksbuljongtärningar, lägg i den stekta löken. Rör om och koka upp vätskan, och låt sen puttra på låg värme tills riset är färdigt. Klart att servera!
Noteringar
- Allergener: Matlagningsgrädde, smör (för stekning)
- Det går bra att använda fryst kyckling, men se till att den är helt tinad innan.
- Denna gryta går också att servera med pasta (typ tagliatelle eller spaghetti) om man vill ha den mer som en ”kycklingpasta”. Dela kycklingen i ännu mindre bitar så blir det lättare att äta till pastan.