Asiatiskt stekt ris med kyckling
Rätt: Middag, LunchKök: Asiatiskt, KycklingSvårighetsgrad: 💛💛🤍🤍🤍4
portioner10
minuter10
minuter20
minuterEnkel och god kycklingrätt med asiatisk touch som går snabbt att tillaga! Perfekt att göra om man har kokt jasminris över från annan matlagning. Det går lika bra att använda kallt ris eller precis nykokt ris, men riset ska vara kokt i förväg. Rätten innehåller chili för lite sting i smaken, men om man inte gillar det går det bra att ta paprika också. Gärna röd paprika om säsongen tillåter det då det sätter lite mer färg på maträtten. Vill man kan man försiktigt krydda paprikan med chilipulver lite.
Var noga med att kycklingen är tunt strimlad och/eller ordentligt genomstekt eftersom det är kort stektid i pannan. För extrapoäng, duka med ätpinnar och utmana matgästerna att äta på ”äkta asiatiskt vis” 🙂
Bilden är ett serveringsförslag. Lägg det stekta riset i en liten skål och pressa ihop, vänd skålen försiktet på en tallrik.
Dela gärna med dig vad du tycker om receptet, eller om du har gjort en egen variant på stekt ris med kyckling.
Ingredienser
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st röd chili (eller 1 st paprika om du inte vill ha chili)
500 g kycklingfilé
3 portioner kallt färdigkokt jasminris
2 msk fisksås
1 liten burk majs
1 st ägg, lätt uppvispat
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk koriander
1 tsk soja
Olja för stekning
Gör så här
- Skala och hacka 1 st gul lök. Skala och finhacka 1 st vitlöksklyfta och finhacka 1 st chili (eller paprika).
- Strimla 500 g kyckling. Använd gärna en skärbräda av glas.
- Hetta upp lite matolja (ca 2 msk) i en stekpanna och stek gul lök, vitlök och chili (eller paprika) mjuka i oljan i cirka 2 minuter. Tillsätt 3 portioner kokt jasminris, den strimlade kycklingen, 2 msk fisksås, 1 st liten burk majs, och stek vidare allt i 3-4 minuter. Viktigt är att kycklingen blir helt genomstekt.
- Knäck 1 st ägg i en liten skål, och vispa upp det lite så att gula och vita blandas. Gör en liten yta mitt i stekpannan, häll ca 1 msk matolja i mitten och sedan det vispade ägget. Låt ägget stekas nån minut så att det stelnar helt, rör sedan om all mat i stekpannan så att ägget fördelas ordentligt.
- Tillsätt 1/2 msk ingefära, 1/2 msk koriander, 1/2 msk vitpeppar och 1 tsk soja. Rör om ordentligt och stek ytterligare 2 minuter. Klart för servering!
Noteringar
- Allergener: fisksås, ägg, soya.
- Kycklingen kan förstekas kort innan och sedan bara värmas på i pannan, så att man enklare kan kolla att all kyckling är ordentligt genomstekt. Det förlänger tillagningstiden lite.