Inges fylliga blåbärspaj

Inges fylliga blåbärspaj

Receptförfattare Vardag.nuRätt: DessertKök: FikaSvårighetsgrad: 💛🤍🤍🤍🤍
Servings

8

servings
Förberedelsetid

15

minuter
Tillagningstid

30

minuter
Totaltid

45

minuter

Att plocka blåbär kan vara en rofylld upplevelse, och ett tillfälle att hitta lugnet i naturen. Men en krispig blåbärspaj proppfull med goda bär slår nästan högre! Baka den med egenplockade blåbär så blir belöningen för arbetet nästan dubbelt. Servera med nyvispad vaniljvisp och succén är ett faktum!

Testa Inges blåbärspaj och berätta vad du tycker! Vad är ditt favoritrecept på blåbärspaj?

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl

  • 1+1 dl strösocker

  • 1 msk bakpulver

  • 2 msk vatten

  • 150 g smör

  • 5 dl blåbär (frysta fungerar, men färska är godast)

Gör så här

  • Blanda 2.5 dl vetemjöl, 1 dl strösocker, och 1 msk bakpulver i en bunke. Tillsätt 2 msk vatten samt 150 g smör delat i bitar.
  • Knåda ihop till en kladdig deg i bunken. Om du använder rumsvarmt smör går det lättare att arbeta ihop degen. Ställ bunken i kylskåpet i 15 minuter.
  • Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme. Ta hälften av degen från bunken och platta ut den i botten på en pajform med ca 20 cm i diameter. Låt resten av degen vara kvar i kylskåpet. Ställ in formen i ugnen när den blivit varm och grädda pajbotten i 7 minuter.
  • Ta ut pajformen ur ugnen och häll i 5 dl blåbär, och strö 1 dl strösocker över bären. Täck över pajen med resten av pajdegen. Du kan fördela pajdegen i bitar som du lägger på bären för att täcka bären så gott det går. Det gör inget om lite bär syns.
  • Grädda pajen i mitten på ugnen i 175 grader i 30 minuter. Pajen ska ha fått en fin lätt gyllenbrun yta. Låt pajen vila några minuter när du tagit ut den ur ugnen innan servering. Servera exempelvis med nyvispad vaniljvisp och kanske några extra blåbär till.

Noteringar

  • Allergener: Vetemjöl, smör.
  • Du kan använda frysta blåbär även om färska blir bäst. De frysta bären bör tinas helt först. För att vara på den säkra sidan kan du strö ca. 2 msk potatismjöl över bären innan du sockrar dem för att vara säker på att bären inte vattnar av sig och gör pajbotten blöt.
  • Du kan använda mindre bär om du vill. Minska då även motsvarande mängd strösocker som strös över bären, men ändra inte mängden strösocker i själva pajdegen.

Så här tycker andra läsare om receptet.

Hur många stjärnor ger du det här receptet?

0

Tack för ditt betyg!

Dela gärna det här receptet med andra! Alla behöver god mat!

Oj, det var inget vidare betyg...

Vi skulle uppskatta om du berättar för oss hur du tycker att receptet kan förbättras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *