Zucchinisoppa med kyckling

Ja, jag måste säga att jag gillar sensommaren. Skarpt. Lite svalare men ändå varmt nog för att kunna gå utan jacka. Ljusa kvällar men inte så sköna att jag inte kan sitta inomhus med tända ljus. Och så är det skördetid för så mycket god mat.

De som odlar zucchini brukar i början vara i extas över skörden. Men ju längre tiden går, ju mer förvandlas leendet till ett snett och lite uppgivet suckande över vad tusan de ska göra med all. jäkla. zucchini. Nu har jag aldrig odlat någon zucchini själv men har en känsla av att till och med jag skulle kunna få skörd. Tills dess bunkrar jag upp med goda och enkla recept med mycket zucchini i.

Zucchinisoppa med kyckling, enkelt recept

Som den här soppan, helt baserad på denna grönsak. Zucchinisoppan blir förvånansvärt tjock och krämig utan vare sig grädde eller annan redning, men vill du ha en gräddigare soppa passar det att hälla ner en skvätt av det också.

Soppan smakar milt av zucchini och är försiktigt smaksatt i övrigt för att zucchinin ska få komma fram. Kokt kycklingfilé, mjukfräst lök och en skvätt olivolja uppblandad med basilika är perfekt till, liksom en ostmacka vid sidan av. Milt behöver varken betyda mesigt eller vattnigt. Den här soppan har massor med fina smaker!

Skippa kycklingen och använd grönsaksbuljong så blir zucchinisoppan helt vegetarisk. Det ska jag koka ihop och ha med mig i termos på höstens kyliga picknickar!

Zucchinisoppa med kyckling (4 port.)

1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja att steka i
800 g zucchini
8 dl kycklingbuljong (vatten + tärning/fond)
300 g kycklingfilé
Salt, peppar

Till servering:

Basilikaolja (olivolja blandad med finhackad, färsk/fryst basilika)
Ostmacka

Finhacka lök och vitlök och fräs riktigt mjukt i olja i en stor kastrull på medelvärme. Passa så att det inte får någon färg medan du tärnar zucchinin. Låt zucchinin fräsa med någon minut innan du häller på buljongen. Låt koka tills zucchinin är riktigt mjuk. 10-15 min beroende på hur stort du tärnat den. Ta av från värmen och mixa noggrant soppan helt slät. Sätt tillbaka på värmen och lägg ner smått tärnad kyckling. Låt koka ca 5 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med salt och peppar.

… Tänk att så få ingredienser kan smaka så fantastiskt gott? Galet bra! Färska råvaror i säsong är både miljösmart och hjälper till att skapa enkla recept. Woho!

Det här är mitt bidrag till Säsongens bästa: Zucchini.

21 kommentarer

 1. Jag har massvis med zucchini i kylen och tänkte just på soppan. Ditt recept låter väldigt gott. För alla som tycker att det svårt att hitta på maträtter med zucchini som huvudingredienser säger jag att det finns massor med recept och man kan även baka med zucchini!

  Hälsningar/ Gosia

  Svara
 2. Låter så gott så (fast utan kycklingen för min del) :) Bara blir säkert bra med grönsaksbuljong i… jag gör mycket med zucchini nuförtiden. T o m testat de där vackra blommorna som snart kommer upp på bloggen! :)

  Svara
  • Jadå, vanlig grönsaksbuljong funkar säkert, annars gillar jag shalottenlöksbuljong (från Bong tror jag) – den ger fin smak! Spännande med zucchiniblommorna! Jag har bara sett lockande rätter med dem i, aldrig ätit… :)

   Svara

Skriv en kommentar.