Ja, jag måste säga att jag gillar sensommaren. Skarpt. Lite svalare men ändå varmt nog för att kunna gå utan jacka. Ljusa kvällar men inte så sköna att jag inte kan sitta inomhus med tända ljus. Och så är det skördetid för så mycket god mat.
De som odlar zucchini brukar i början vara i extas över skörden. Men ju längre tiden går, ju mer förvandlas leendet till ett snett och lite uppgivet suckande över vad tusan de ska göra med all. jäkla. zucchini. Nu har jag aldrig odlat någon zucchini själv men har en känsla av att till och med jag skulle kunna få skörd. Tills dess bunkrar jag upp med goda och enkla recept med mycket zucchini i.
Som den här soppan, helt baserad på denna grönsak. Zucchinisoppan blir förvånansvärt tjock och krämig utan vare sig grädde eller annan redning, men vill du ha en gräddigare soppa passar det att hälla ner en skvätt av det också.
Soppan smakar milt av zucchini och är försiktigt smaksatt i övrigt för att zucchinin ska få komma fram. Kokt kycklingfilé, mjukfräst lök och en skvätt olivolja uppblandad med basilika är perfekt till, liksom en ostmacka vid sidan av. Milt behöver varken betyda mesigt eller vattnigt. Den här soppan har massor med fina smaker!
Skippa kycklingen och använd grönsaksbuljong så blir zucchinisoppan helt vegetarisk. Det ska jag koka ihop och ha med mig i termos på höstens kyliga picknickar!
Zucchinisoppa med kyckling (4 port.)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
Olja att steka i
800 g zucchini
8 dl kycklingbuljong (vatten + tärning/fond)
300 g kycklingfilé
Salt, peppar
Till servering:
Basilikaolja (olivolja blandad med finhackad, färsk/fryst basilika)
Ostmacka
Finhacka lök och vitlök och fräs riktigt mjukt i olja i en stor kastrull på medelvärme. Passa så att det inte får någon färg medan du tärnar zucchinin. Låt zucchinin fräsa med någon minut innan du häller på buljongen. Låt koka tills zucchinin är riktigt mjuk. 10-15 min beroende på hur stort du tärnat den. Ta av från värmen och mixa noggrant soppan helt slät. Sätt tillbaka på värmen och lägg ner smått tärnad kyckling. Låt koka ca 5 min tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med salt och peppar.
… Tänk att så få ingredienser kan smaka så fantastiskt gott? Galet bra! Färska råvaror i säsong är både miljösmart och hjälper till att skapa enkla recept. Woho!
Det här är mitt bidrag till Säsongens bästa: Zucchini.
Verkar gott! Har mycket gul zucchini i trädgårdslandet som jag måste skörda nu! Blir nog mycket ratatouille!
Ratatouille är väldigt gott! Funkar ju till allt. Perfekt om man har mycket zucchini ju :)
Jag har massvis med zucchini i kylen och tänkte just på soppan. Ditt recept låter väldigt gott. För alla som tycker att det svårt att hitta på maträtter med zucchini som huvudingredienser säger jag att det finns massor med recept och man kan även baka med zucchini!
Hälsningar/ Gosia
Zucchinikaka och zucchinibröd har jag sneglat på recept på, det blir saftigt och gott kan jag tänka mig!
Gott med alla zucchini-recept som dyker upp. Har inte gjort soppa på dom tidigare. Men det är kanske dags nu då ditt recept såg så gott ut.
Ja, gör det! Berätta gärna hur det blev!
Det låter supernajs. Spararreceptet.genast. :D
Roligt, Erika! Hoppas du får tillfälle att testa snart :)
Du gör så mycket gott! Verkar jättegott.
Ha en fin dag!
Roligt att du tycker så! :) Detsamma till dig!
Kanonsoppa! Och gott med basilikaolja till också. Det där med att ha soppa i termos, det är inte dumt. Måste jag komma ihåg. Ostmacka till soppa är ett måste!
Ja, basilikaoljan är väldigt god till soppan faktiskt. Soppa i termos är bra grejer :)
Låter så gott så (fast utan kycklingen för min del) :) Bara blir säkert bra med grönsaksbuljong i… jag gör mycket med zucchini nuförtiden. T o m testat de där vackra blommorna som snart kommer upp på bloggen! :)
Jadå, vanlig grönsaksbuljong funkar säkert, annars gillar jag shalottenlöksbuljong (från Bong tror jag) – den ger fin smak! Spännande med zucchiniblommorna! Jag har bara sett lockande rätter med dem i, aldrig ätit… :)
Mmm…den här soppan låter jättegott! Helt i min smak! Receptet är sparat! :)
Ha en toppen fredag!
kramar!
//Lana
Kul Lana, hoppas du testar den snart! Detsamma till dig, och trevlig helg!
Jag har också vid ett tidigare tillfälle gjort zucchinisoppa och det var mycket gott!!
Kram
Enkelt och gott. Att zucchinisoppa kan smaka så mycket ändå :)
Håller helt med dig, enormt smakrik soppa trots i princip inga kryddor alls. Mums :)
Kul att du gillade den :D