Vinterminestrone

Jag höll på att kalla det för klassisk husmanskost, men det är det ju faktiskt inte, även om italiensk mat nästan är lika självklar som vår egen husmanskost nuförtiden. Men en riktig minestrone är faktiskt italiensk och inget annat!

Recept på vinterminestronesoppa

Lök, morot och stjälkselleri är nästan obligatoriskt som bas för en minestrone, men annars kan ingredienserna varieras efter lust, kylskåp och säsong. Soppan innehåller ofta någon typ av bönor. Jag har använt små, vita bönor den här gången, som jag tycker fungerar bäst i soppa.

Pasta är också en vanlig ingrediens, men här har jag bytt ut den mot quinoa som är mer proteinrikt och därför mättar bättre. Dessutom är quinoa naturligt glutenfritt – perfekt om du eller någon i familjen mår bättre av det. Vill du hellre ha pasta i din soppa går det också bra, tänk bara på att anpassa koktiden efter din pasta. Knappt 1 dl liten pasta, som exempelvis makaroner eller risoni, är lagom.

Smula gärna lite lagrad ost (helst parmesan, mmm) över minestronen vid servering och servera med en god smörgås. En enkel och billig middag!

Vinterminestrone (4 port.)

1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 selleristjälk
Olja att steka i
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano (alt. timjan)
1 burk körsbärstomater (alt. krossade tomater), ca 400 g
1 l grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 dl quinoa
1 burk vita bönor, ca 230 g avrunnen vikt
Salt, peppar

Finhacka löken. Tärna moroten, palsternackan och sellerin. Fräs allt i en stor gryta tills det mjuknat något. Vänd ner pressad vitlök och oregano innan du häller på tomaterna och buljongen. Koka 15 min. Vänd ner quinoan och koka ytterligare 15 min. Vänd ner bönorna och låt dem bli varma. Smaka av.

10 kommentarer

  1. Idag blev det din soppa, genialiskt idé med quinoan förresten! Byter gärna ut gluten där jag hittar bra naturliga alternativ. Blev däremot lite snål i butiken och struntade i stjälksellerin, var ist lite ”kajsavargig” och hackade ner lite broccolistjälkar, rotselleri, purjo och färsk chili. Och när jag ända var igång med att rensa kylen slängde jag i en skalk av parmesanosten (som ska, liksom stjälksellerin, ge umamismak, har jag läst någonstans ;)). Soppan blev god, riktigt god, men när jag bjuder dottern på den tärnar jag nog i lite stark korv. Men då är den ju inte längre vegetarisk förstås..

    Svara

Skriv en kommentar.