Vinterkyckling med stuvad kål

Vilken trist gammal maträtt som helst får nytt liv med nya kryddor! Jag tycker verkligen att det är roligt att experimentera med just kryddor när jag lagar mat. Då kan jag laga laga ett klassiskt recept som jag kan utantill, men ändå få variation med nya kryddningar.

Ibland blir det givetvis inte gott och jag undrar i efterhand hur jag tänkte… Haha! Ett felsäkert sätt att lära dig krydda mer varierat: Lär dig en handfull olika kryddkombinationer som är goda och lär dig sedan att laga lika många olika rätter som kan smaksättas med de olika kryddkombinationerna. Då har du plötsligt 25 olika rätter men bara 5 recept att lära dig.

Lite luddigt kanske, men ett tankesätt jag brukar använda när inspirationen tryter!

Vinterkyckling med stuvad kål

Kycklingben är billigt och tacksamt att smaksätta på massor av olika vis. Med honung, ingefära, kanel, kryddpeppar och muskotnöt blev de riktigt vintriga (och galet goda). Vi åt kycklingbenen med stuvad spetskål och du kan addera kokt potatis till också, om du vill.

Vinterkyckling med stuvad kål (4 port.)

Kycklingben:

1 kg kycklingben, ca 8 st
1/2 dl honung
1 msk tomatpuré
1  msk kinesisk soja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk ingefära
1 krm kanel
1 krm kryddpeppar
1 krm muskotnöt

Stuvad kål:

1 huvud spetskål (alt. litet savoy- eller vitkålshuvud)
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 krm muskotnöt
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 175°. Blanda kycklingbenen med honung, tomatpuré, soja och alla kryddorna och sprid ut i en ugnsfast form. Stek mitt i ugnen 40 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (vänd gärna efter halva tiden). Under tiden, strimla kålen. Smält smöret i en stor kastrull och lägg ner kålen. Lägg på locket och rör om då och då. När kålen sjunkit ihop och blivit blank och mjuk, pudra över mjölet och rör om. Rör ner lite mjölk i taget och koka sedan 5 minuter under omrörning. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.

2 kommentarer

 1. Inte alls dumt att våga variera sina kryddor:)
  Nu har jag lagat din saffranskyckling med apelsin blev riktigt gott:)
  Nu ligger den på bloggen länkar till dig förstås, gjorde bara några ändringar :)
  Ha det gott
  Kram Milla

  Svara

Skriv en kommentar.