Vietnamesisk nudelsallad med marinerad svamp

Vietnamesisk nudelsallad med svamp

När jag går på jakt efter fräscha och nyttiga recept brukar jag söka mig till Ann-Louise på bloggen Lilla Matdériven. Det är henne vi allihop ska tacka för inspirationen till den här salladen med ostasiatiska smaker. Ann-Louise tipsade om räkor till salladen men jag var sugen på vegetariskt och istället för tofu (som annars känns som ett självklart vegoval i asiatisk mat) använde jag portabellosvamp – den där gigantiska champinjonen, du vet.

Portabellon marinerade jag över natten i salladsdressingen, så att den blev mjuk och hann gona in sig med alla smaker i dressingen. Just portabellon blev en riktig höjdare i salladen! Salladen fylls upp med risnudlar, som kokas klara snabbare än du hinner säger snabbnudlar. Färgglada grönsaker i tunna stavar finns också här.

Låter rätt gott, va? Ja!

Okej, okej – bara för att du är så snäll – här kommer det enkla receptet:

Vietnamesisk nudelsallad med marinerad portabello (4 port.)

350 g färsk portabellosvamp (alt. vanliga champinjoner)
1 frp risnudlar, 250 g
2 morötter
1/2 gurka
1 paprika
2 pay choy (alt. 1/3 huvud isbergssallad)
3 salladslökar
1 dl färsk mynta (alt. koriander)

Salladsdressing/marinad:

2 pressade vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk chili (finns färdighackad fryst)
1 msk riven ingefära
1 msk honung
4 msk japansk soja (alt. fisksås)
4 msk pressad lime
4 msk vatten

Skiva svampen tunt och blanda med ingredienserna till marinaden i en bunke. Låt stå några timmar eller över natten. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Strimla grönsakerna och blanda med svampen, marinaden och nudlarna.

Servera den vietnamesiska nudelsalladen rumstempererad.

11 kommentarer

  1. Jag säger tack till både dej och Ann-Louise! Låter fantastiskt gott från början till slut, härligt att piffa till svampens smak lite extra med marinaden, smart tänkt där.

    Japp, här dansas det ska du tro… eller rättare sagt så ses allt skräp på tv som man annars inte kollas på:)

    Svara

Skriv en kommentar.