Vegetariska tacos, någon?

Jag tycker det är trevligt med vegetarisk mat. Det känns liksom bra. I magen. Inte bara för att man blir mätt och så – det blir man ju på mat i allmänhet – utan på ett djupare, etiskt och ytterst tillfredställande plan. Känner du igen känslan?

Det är klart att jag bryr mig om djurhållning och så, absolut, men främst äter jag vegetariskt för miljöns skull. Om alla bara visste hur mycket vår miljöpåverkan minskar av att välja vego då och då. Nåväl. Det är lite därför jag ännu inte testat något av de vegetariska köttsubstituten, som Quorn. De uppfyller liksom inte mina krav på vegetarisk mat. De känns liksom… Vad ska jag säga? Onaturliga.

Rätta mig om jag har fel.

Som heltidsvegetarian förstår jag att man kanske behöver använda dem ibland som substitut till kött, men jag som omnivor kan jag lika gärna äta en köttbit när jag är sugen på en köttbit. Nej, ska jag äta vegetariskt, vilket jag gör minst ett par dagar i veckan, då håller jag mig gärna till protein i form av baljväxter av olika slag – ärter, bönor eller linser.

Vegetariska tacos med röda linser

Röda linser är bra grejer. De behöver inte blötläggas, har kort koktid och kostar bara några korvören. De röda linserna passar dessutom utmärkt som substitut till färs i de flesta lägen.

Faktum är att linser faktiskt nästan är bättre i tacos än köttfärs. Ja, jo, jag vet att det är en hädelse att säga det – men det är faktiskt så. Röda linser blir mjuka och liksom klibbar ihop när de är färdigkokta. De suger också åt sig av kryddan, så allt blir en mysig massa. På så sätt blir det bra mycket mindre kladdigt och bökigt än färs som har en tendens att rinna ner över både fingrar, händer och armar.

Det är inte svårare än att koka 1 del röda linser (3-4 dl linser för 4 port) i 2 delar lättsaltat vatten, 5-10 min. När nästan allt vatten är absorberat och linserna är mjuka, vänd ner en påse tacokrydda, blanda runt och låt det sista vattnet absorberas medan du försöker samla fåraskocken kring middagsbordet. Och ja, vad du serverar till vet du nog bäst själv. Hårda eller mjuka bröd, lite goda grönsaker, salsa, gräddfil, guacamole…


Nu när jag varit såhär PK och pekfingerviftande på fredagen den trettonde och allt, vill fråga dig vad du ska äta för gott i helgen! Något mysigt framför tvn ikväll, kanske? Gäster imorgon? Klassisk söndagsmiddag med stek och hela baletten? Snabbnudlar med grillkrydda? Berätta! Inspirera mig!

24 kommentarer

  1. Tyvärr går vegetariskt bort för mig… Jag får mycket ony i magen av att äta linser och bönor…magen mår bättre av kött och kyckling… men vi alla är olika!
    Gott med tacokryddat i alla fall! :)
    ha en fin fredag!
    kram kram
    //Lana

    Svara
    • Inte så ovanligt att man får magkramper av baljväxter tyvärr. Men det finns ju annat vegetariskt än baljväxter, Lana ;) Grönsaker i mängder istället för kött någon dag i veckan mår man inte dåligt av!

      Ha en underbar helg, kram!

      Svara
  2. Jag var vegetarian i tonåren, men började äta lite vitt kött för två år sedan. Jag föredrar alltid vegetarisk kost hemma och äter jag ute blir det alltid vegetariskt! Jag har nog alltid fått avundsjuka blickar från blandkostarna när de ser vad gudomlig god vegetarisk mat jag får på tallriken! =)
    Men som du säger, det finns både bra och dåliga vegetariska köttsubstituter. Quorn är jag inte mycket för (smakar ”männsikokött”, hehe) och biffar och liknande blir alltid godast med baljväxter eller grönsaker!
    Trevlig helg!

    Svara
  3. Inspirerad av bland annat den här bloggen tänkte jag ta vara på det jag redan har i kylskåp o skafferi i helgen. Riva gamla ostkanter, ta tillvara halva burkar o en bit smör. Det blir paj fylld med keso, soltorkad tomat och oliver, baka lite enkelt fröknäcke och kanske svänger jag ihop min goda kikärtssallad på burk-kikärter… Härlig helg önskar jag er!

    Svara
  4. Tacolinser har jag aldrig provat, men bönor (bönröra) är grymt gott i texmexsammanhang :) får testa linsvarianten.

    Till helgen blir det nog laxfärsbiffar och kanske en lövbiffsgratäng… Men det kan ändra sig :)

    Svara
    • Bönröra eller -sallad i olika former är gott och inte helt ovanligt i tacos tillsammans med kött i någon form. Men det passar ju som substitut till köttet, det med!

      Låter som att din helg bjudit på god mat. Lövbiffsgratängen blev jag nyfiken på :)

      Svara
  5. Jag äter allt vegetariskt! Både bönor, linser etc. och även substitut som quorn, soja i form utav färs, grytbitar, filéer etc. Jag behöver variation och då är det bra för en heltidsvegetarian som mig :)

    Dina tacos ser jättegoda ut, mums!

    Svara
  6. Bönor och linser hör till favoriterna. Sojakross äter jag ibland, men har aldrig förstått mig på vegetariska biffar som smakar kyckling, kött etc. Inte någon smak jag vill uppleva eftersom jag valt att vara vegetarian :) Vilken fin bild du tagit.

    Svara
  7. Tacolinser ska vi definitivt prova! Precis som du så äter vi kött, men vegetariskt flera gånger i veckan. Vi har heller aldrig provat Quorn, jag tror att vi får i oss tillräckligt med proteiner ändå.

    Idag blir det hemmagjorda älgburgare!

    Svara
    • Ja, om det blir lite mindre protein någon middag i veckan klarar vi oss nog fint ändå! Man får fylla upp med vegoprotein också, det finns ju i annat än baljväxter om man inte gillar dem så värst mycket. Jag äter dem gärna, dock :)

      Låter finfint med burgarna! Hoppas helgen varit bra!

      Svara
  8. Hej,
    är själv vegetarian och älskar allt med bönor, linser etc. Men alla produkter som gjorts för vegetarianer och som ser ut som/smakar som kött/fisk/fågel går fetbort för mig. Då kan jag likväl äta kött/fisk/fågel istället. Ibland är jag snäll mot andra som lagat mat åt mig och äter lite av dessa produkter – men helst inte. Jag vill SE grönsakerna i min mat.

    Vill verkligen tacka för en inspirerande matblogg samtidigt. Har än inte testat något recept, men är bra sugen på att testa alla veg.biffar. å just dessa tacolinser hade nog varit något :)

    I fredags åt jag något så glamoröst som frys-veg.pizza… men igår, lördags, gjorde jag min paradmat, potatisgrstäng med massa sallad. Köttätarna åt kall kassler till. Idag söndag har jag ingen aning om vad det blir för mat dock.

    Tack för allt!

    Svara
  9. Vi försöker också äta vegetariskt en gång i veckan i alla fall. Dels för att ge veckomenyn lite variation och dels också för att det är gott. Lite miljötänk har vi även med oss samt att försöka äta de grönsaker som är i säsong och på det sättet få ihop en mumsig måltid för små pengar… så kan vi spendera mer på en annan måltid ;) Men vegetariskt köttsubstitut och liknande har vi aldrig förstått oss på så det undviker vi… då kan vi lika gärna äta kött rakt av.

    Helgen som var gick mycket i matresternas tecken för att underlätta för mig som gjorde klart en tårtbeställning. Men en god parmesanpaj blev det i fredags och hemmagjorda cevapcici och ajvar relish blev det till middag igår.

    Kramizar!

    Svara
    • Ja, grönt i säsong är en räddare – både för smaken och plånboken! Man får spendera pengarna på det de är värda att spenderas på. Billigare grönsaker ger utrymme för en fin bit kött en annan dag :) Du tänker som jag, verkar det som!

      Härligt att rensa kyl, frys och skafferi då och då och ge plats för nytt samtidigt. Det låter som att du fick ihop mycket gott ändå!

      Svara
  10. Testade denna igår, var för lite med en påse tacokrydda, hade i 2 och var ändå för lite tacosmak. Upplevde också att det blev lite för många delar vatten till linserna, kan nog minskas till 2-2,5 delar vatten per del linser. Körde med tortillabröd och verkade som att det blev för stor belastning för dem, antagligen med lite mycket vätska då de höll mycket sämre än vanligt. Antagligen fungerar det bättre med nachos eller liknande.

    Svara

Skriv en kommentar.