Vegetariska quinoabiffar och sötpotatis i ugn

Vegetariska biffar av quinoa i ugn

Här kommer ett riktigt grymt middagstips med vegetariska biffar! Allt görs i ugnen tillsammans med sötpotatisklyftor att servera till. Att kunna göra hela middagen på en plåt är ju väldigt smidigt, eller hur?

Jag la ut steg-för-steg-bilder från när jag lagade detta på Instagram Stories häromdagen och lovade recept inom kort. Och ja, här kommer receptet alltså. Följ mig gärna på Instagram för fler bilder på både mat och lite mer av mig.

Vegobiffar i ugnen

De här vegetariska quinoabiffarna har jag gjort i lite olika varianter tidigare, bland annat som burgare. Jag tycker om receptet så mycket, för biffarna blir lätta att forma och får bra tuggmotstånd tack vare quinoan. Jag har aldrig provat att steka quinoabiffarna i ugnen tidigare, men det visade sig fungera alldeles perfekt. Mindre stekos och 20 minuter till att göra annat än att passa en stekpanna – hurra!

Jag gjorde en dubbel sats av smeten till vegobiffarna när jag ändå höll på. Med andra tillbehör blev det en helt ny middag dagen efter. Himla smidigt. Smeten håller sig fint i kylen och säkert även i frysen. Det har jag inte provat än – men det ska jag absolut göra framöver. Återkommer på den punkten…

Du kan göra på precis samma vis med klyftpotatis eller blandade rotfrukter, om du inte är sugen på sötpotatis. Berätta gärna vad du tyckte, om du provar!

Vegetariska quinoabiffar och sötpotatis i ugn (4 port.)

4 dl grönsaksbuljong (tärning/fond + vatten)
2 1/2 dl röd quinoa
1 burk kidneybönor, ca 230 g avrunnen vikt
1/2 gul lök
2 tsk japansk soja
1 1/2 tsk oregano
1/2 dl potatismjöl
Salt, peppar
4 sötpotatisar
Olja

Koka quinoan i buljong i 15 min. Låt svalna. Mixa kidneybönor med riven lök, soja och oregano. Blanda den kokta quinoan med potatismjöl rör sedan ner bönröran. Rör noga ihop till en smet och smaka av. Sätt ugnen på 200°. Skär sötpotatisen i tunna klyftor och sprid ut på pappersklädd plåt. Stek mitt i ugnen 20 min. Häll därefter olja och salt på sötpotatisen och rör runt. Forma quinoasmeten till biffar (ca 8st) och lägg på plåten jämte sötpotatisen. Stek i ugnen 20 minuter till, tills sötpotatisen är mjuk.

Allt i ett vegetariskt

Toppa med fetaost, lite örter och kall vitlökssås. Sååå gott! Härligt med rejäl vegetarisk mat, tycker jag.

Teabus i rutschkanan

Vädret har varit lite ostadigt senaste veckan, med strålande sol och åskskurar om vartannat. När vi inte vet hur nästa dag (eller timme!) kommer att bli, tar vi verkligen bara dagarna som de kommer. Det är härligt.

Vi ägnar många timmar i rutschkanan. Alla ska åka. Dockorna åker tryggt i Teas knä, förstås. Gud bevare dig väl om du försöker hjälpa Tea upp för stegen. Hon har lite humör den där (det arvet är jag skyldig till, woops!). Fast för det mesta är hon precis så go’ som hon ser ut – som barn är!

9 kommentarer

   • De blev jättebra! Det enda negativa var att biffarna hade lite för stark smak av buljongen (skulle kanske inte ha tagit en hel bit) och så råkade jag salta dem för mycket. Men annars var de jättegoda och enkla att göra! Serverade mina med rostad potatis och svamp- och löksås :)

   • Åh, olika buljonger är så olika salta. Det är svårt att rekommendera exakt hur mycket som behövs saltas, alla har ju så olika preferenser. Suveräna tillbehör också – muuums!

 1. Det är tur att maten ibland är betydligt godare än vad den ser ut. För jag kan inte anklaga dessa biffar för att vara vackra. Men ack så goda ändå :)

  Svara
 2. Hej! Har tänkt pröva dessa imorgon, men funderar på om vit quinoa går lika bra istället för röd? Har vit hemma och vill inte köpa i onödan :) Tack för mycket matinspiration!

  Svara

Skriv en kommentar.