Vegetariska köttbullar – Mandelfrikadeller

Mandelfrikadeller, vegetariska köttbullar

– Ja, men du har ju i alla fall kokt dem i köttbuljong, sa sambon när jag berättade om vad köttbullarna han nyss mumsat i sig innehöll.

Nepp. Ingen köttbuljong. Ingen köttfärs. Ändå skrämmande likt ordinarie köttbullar, både i utseende och smak. Receptet på mandelfrikadellerna härstammar från Coop och efter åtskilliga hyllningar på bloggar runtom i bloggosfären (Usch, tycker inte om det ordet. Bloggosfären.) så blev jag ju tillslut helt tvungen att testa.

Lite skeptisk var jag ändå, efter att ha studerat ingredienslistan. Det låter ju inte som att de ska bli särskilt goda, mandelfrikadellerna. Den skepsisen skulle jag få äta upp (höhö) för oj, vad goda de blev! Smeten håller ihop väldigt bra både före och efter kokningen och får fin färg vid stekningen. Och smaken. Ja, skrämmande likt köttbullar, som sagt. Så nära köttbullar man kan komma utan att äta köttbullar, skulle jag tro.

Vegetariska (icke)köttbullar/Mandelfrikadeller (4 port./30-40 st.)

100 g finmixad sötmandel
1,5 dl finriven (lagrad) ost
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök (alt. finhackad gräslök)
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
3 ägg
2 msk vatten
Grönsaksbuljong att koka i (alt. schalottenslöksbuljong)
Smör/olja att steka i

Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar (1 rågad tesked per boll, de sväller vid kokningen). Koka upp grönsaksbuljongen. Koka försiktigt bollarna i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene, 2-3 minuter.

Användningsområdena för mandelfrikadellerna är lika många som för deras köttiga kompis: Potatis, sås och lingon. Överkokt pasta och hinkvis med ketchup. På macka med rödbetssallad. På det vegetariska julbordet. Vi åt krämig pasta med crème fraiche, färskost, spenat, basilika och körsbärstomater till. Inte tokigt alls.

Testa. Bli förbluffad. Gör igen.

Mandelfrikadeller, koka
Koka frikadellerna 6-7 minuter innan du steker dem. Det går också fint att frysa in frikadellerna efter kokningen för att sedan tina och steka dem efter behov.

Mandelfrikadeller, steka
Vegetariska mandelfrikadeller – skrämmande likt köttbullar till både utseende och smak!


Uppmärksamma läsare meddelande att de inte kunde komma åt bloggen under gårdagskvällen. Mycket riktigt så hade jag en liten… Hrm, driftstörning… (En attack mot servern som bloggen ligger på – kan inte låta bli att tycka att det är lite spännande, även om jag inte borde) Nu ska allt vara uppe som vanligt igen. (Tack, Niklas!)

32 kommentarer

  1. Kommer faktiskt inte på någon vegetarian i familjen eller bekanntskapskretsen och mandel får mig att se ut som en tonåring i ansiktet ;-) Håller receptet i bakhuvudet tills det behövs – och jag måste bara testa att koka köttbullar innan jag steker dem!

    Svara
    • Haha, ja smaken är som baken. Det är kul med vegetariskt som variation. Här blir det vegetariskt ungefär 2 gånger i veckan, det passar oss bra! Testa när du får tillfälle, jag tror inte du blir besviken!

      Svara
  2. Men tack! Just det där Coop-receptet hade jag rivit ut, men sedan försnillat och letat mig halvt fördärvad efter. Så nu har jag kopierat det. Här ska minsann lagas mandelbollar!

    Svara
  3. Vilka fina köttbullar! Tillagningssättet låter schysst också. Att koka först och sedan steka lite. Mindre stekos om inte annat. Skulle vilja testa och inte säga något till Mannen, bara lite i förbifarten nämna att jag har provat en annan kryddning på ”köttbullarna”. Skulle han märka nåt? Ett experiment att njuta av någon gång framöver när jag har testat allt annat som ska testas. Puuuh…

    Svara
    • Mindre stekos och dessutom runda och saftiga köttbullar! Även ”vanliga” köttbullar blir kanon att tillaga så, jag gör alltid det… Så smidigt! :)

      Jag tror faktiskt inte han skulle märka något förrän du berättar. Om han inte är väldigt uppmärksam :)

      Svara
  4. Så himla häftigt, detta måste vi absolut prova! Alltid ett bra betyg när flera olika lagar och tipsar om rätterna:)

    Skönt att du kom tillbaka i etern igen, vi blev lite oroliga där ett tag. Men nu har vi läst ikapp.

    Svara
    • Det finns färdiga substitut att köpa, som NoEgg. Du kan också göra ett s.k. chiaägg av chiafrön som du låter svälla i vätska. Eftersom jag inte använt det själv i just dessa bollar kan jag inte svara på hur väl det fungerar. Hoppas det blir bra! :)

      Svara
  5. Gjorde sådana idag och de blev riktigt goda. Hade svartpeppar istället för vit. 2 Stora brunchägg istället för 3. Nu undrar jag om det går lika bra att frysa helt färdiga eller bara innan stekning? Gjorde dubbel sats och ångrar inte att jag gjorde det. Så smarriga!

    Svara
    • Det GÅR väl att frysa dem även efter stekning, men blir ju inte lika bra. Krispigheten i stekytan försvinner ju när du tinar dem, så jag skulle ändå satsa på att steka dem när du ska äta dem. Kul att du gillade bullarna!

      Svara
  6. Jag säger bara wow vilken höjdare! Såväl kräsna ungar som man slukade dem. Barnen gillade dem även ostekta :)

    Svara
  7. Gjorde om till biffar, skippade den meckiga kokningen, och pimpade med färsk ingefära och chili. Samt mixade en massa kokosflak. Blev en annan,mförenklad rätt. Också vansinnigt gott

    Svara

Skriv en kommentar.