Vegetarisk vardagsmat: Kikärtsgryta

Hur är det hemma hos er, äter ni vegetariskt då och då? Även om ni inte är vegetarianer så det bra både för den egna hälsan och för miljön att byta ut köttet mot vegetabiliska proteiner ibland. Köttindustrin sliter mycket mer på miljön än vad grönsaksindustrin gör. Till exempel krävs ungefär 10 gånger så mycket vatten för att få fram ett kilo nötkött som ett kilo tofu. Tänk på det – helt galet!

Vegetarisk vardagsmat, kikärtsgryta

Meatless Monday-rörelsen får fler och fler anhängare och jag är en av alla de som byter ut köttet en gång i veckan. Varken jag eller min sambo är vegetarianer, men försöker (och börjar bli duktiga på) att äta vegetariskt minst en gång i veckan. Främst för miljöns skull.

Många kan tycka det är lite jobbigt eftersom man vet inte riktigt vad man då ska äta om man inte får äta kött. Ska jag bara käka broccoli den dagen, eller? Nej, det finns massor av bra alternativ till kött och det är roligt att testa något nytt. Jag lovar att du kan hitta vegetarisk mat som hela familjen tycker om.

Jag samlar alla recept på vegetarisk vardagsmat i en kategori här på bloggen, där kan du kolla för att få lite inspiration. Om du vet någon bra hemsida eller blogg där man kan hitta bra, vegetariska recept, kommentera gärna!


Kikärter är ett bra vegetabiliskt protein, som ersätter köttet i rätten på ett bra sätt och håller dig mätt och go’ länge! Den här kikärtsgrytan är gudomligt god. Grytan är en favorit i repris som du som följt mig tidigare, på mattanten.se, kanske känner igen. Det är något med den lite nötiga smaken från kikärterna tillsammans med den kryddiga kanelen och den söta tomatsåsen och bananen. (För ett lägre GI-värde, uteslut bananen.) Receptet kommer ursprungligen från Icas duktiga matbloggerska.

Vegetarisk kikärtsgryta (4-6 port.)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
3 morötter
1 paprika
Smör/olja
2 tsk gul curry
1/2 tsk kanel
2 burkar krossade/hela tomater
2 burkar kokta kikärtor (ca 5 dl)
2 bananer
Salt
Peppar

Finhacka löken. Pressa vitlöksklyftorna. Strimla purjolöken och paprikan. Riv morötterna. Skiva bananerna. Hetta upp smör eller olja i en stor stekgryta och fräs hastigt curry och kanel. Tillsätt lök, vitlök, purjolök och paprika och fräs tills löken mjuknat. Tillsätt tomaterna samt de rivna morötterna och låt puttra i 5 minuter till. Tillsätt kikärtorna och koka i ytterligare 5 minuter. Blanda ner de skivade bananerna och låt dem blir varma. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite extra kanel.

Stek lök och paprika till kikärtsgrytan
Det går snabbt att göra kikärtsgrytan. Börja med att förbereda och fräsa grönsakerna.

Kikärtsgryta med tomat och morot
Låt grönsakerna puttra några minuter. Välj gärna tomater av högre kvalitet, de är värda pengarna.

Enkel, vegetarisk kikärtsgryta
Servera den rykande varma kikärtsgrytan i skålar och ät med sked.

Servera grytan med en klick crème fraiche, gräddfil eller naturell yoghurt samt eventuellt ett gott bröd om du är hungrig. Här har jag fyllt tortillabröd med ost och sedan rostat bröden i torr stekpanna tills osten smält, som en enkel quesadilla. Dela quesadillan i trekanter och doppa dem i kikärtsgrytan!

7 kommentarer

  1. Jättegod gryta!! La till lite ekologisk buljong, någon mer banan och lite hackade torkade aprikoser och serverade med ris och lite bladspenat.

    Svara

Skriv en kommentar.