Vegetarisk moussaka

Vegetarisk grönsaksgratäng med aubergine, moussaka

Om det mot förmodan undgått någon, så var det kanelbullens dag igår. Och ja, jag åt kanelbulle. Vem tar inte chansen när man utan dåligt samvete kan äta bulle på en torsdag, liksom. Men för att hedra kanelen lite extra, blev det kanel även i middagen på kvällen. Har du provat kanel i en tomat- eller köttfärssås? Det är så gott, jag lovar dig att det kommer bli succé! Mustigt och mysigt och passar alldeles förbaskat bra i den här gratängen med mycket grönsaker och rotfrukter. Kanelen och fetaosten bryter av mot de milda grönsakerna och gör rätten tillräckligt smakrik för att den ska räcka fint som vegetarisk ensamrätt.

Ingredienslistan är i längsta laget en vardag, men i gengäld blir det både en och två matlådor över. Får du till en mumsig tomatsås så blir middagen hur god som helst. Använd inte de allra billigaste krossade tomaterna, det har jag lärt mig den långa vägen.

Vegetarisk moussaka (4-6 port.)

Tomatsås:
1 morot
1/2 rotselleri
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Smör/olja att steka i
1 1/2 – 2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
2 krm kanel
1 tsk timjan
Salt, peppar

Auberginer:
2 auberginer
Salt
Olja att steka i

Ostkräm:
4 dl turkisk yoghurt
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
150 g fetaost
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Riv rotfrukterna och finhacka lök och vitlök. Fräs i smör eller olja i en stor kastrull tills löken mjuknat. Häll på resterande ingredienser till tomatsåsen och låt puttra under lock medan du skivar aubergine i halvcentimetertjocka skivor som du saltar lite på och låter stå några minuter. Blanda ihop ostkrämen (spara lite ost till gratineringen) och smaka av tomatsåsen under tiden. Torka av aubergineskivorna och stek dem ett par minuter på varje sida. Varva aubergineskivor och tomatsås i en ugnssäker form. Toppa med ostkrämen och resterande ost. Gratinera i nedre delen av ugnen i 30 min.

Tomatsås med rotfrukter och kanel
Mustig tomatsås med rotfrukter och kanel. Våga prova kanel i tomatsåsen – det både smakar och doftar underbart! Det kommer inte att smaka risgrynsgröt, jag lovar.

Stek aubergine mjuk
Salta aubergineskivorna och låt dem ”svettas” en stund innan du torkar av dem och steker skivorna och lägger ihop gratängen. Annars kan auberginen smaka lite beskt. Det är värt det extra besväret!

Aubergine, tomatsås och ostkräm
Varva aubergine och tomatsås och toppa med ostkrämen med fetaost.

Enkel, vegetarisk moussaka
En halvtimme senare har du en finfin vegetarisk moussaka för en finfin fredagskväll.


Trevlig helg på dig!

7 kommentarer

  1. Vilken ljuvlig variant på moussaka som är en mina absoluta favoriter, speciellt på plats i ursprungslandet! Verkligen en rätt som passar att göra vegetariskt och jag gillar särskilt ostkrämen på toppen. Läckert!

    Svara
  2. Gjorde den här ikväll och den blev så himla god! Det tar lite tid, speciellt att steka aubergineskivorna men så otroligt värt. Något av det godaste och mest lyckade jag lagat faktiskt!

    Svara

Skriv en kommentar.