Vegetarisk lasagne med tomatsås och keso

Lasagne, det är fina grejer det. Gott förstås, men också perfekt att gömma lite allt möjligt i. Här fick några trötta grönsaker se meningen med livet efter att ha väntat några dagar för länge i kylen. Den här vegetariska lasagnen med tomatsås och proteinrik keso var verkligen precis lika matig och god som en klassisk lasagne med köttfärs.

Recept på vegetarisk lasagne

Jag gillar inte snygga lasagner. Du vet, sådana man kan skära ut en snygg ruta utav. Nej, rejält med sås vill jag ha! Det ska vara kladdigt, då blir det gott!

Här fick som sagt lite kylskåpsrens ta plats i tomatsåsen också, i form av champinjoner och paprika. Det är inte tvunget alls – lasagnen funkar lika bra med en neutral tomatsås eller med några andra grönsaker du vill ha i.

Förresten, något annat som är bra med lasagne är att det är stört omöjligt att göra en liten. Den här räckte till två middagar och tre luncher. Ja, det är bra men… Missförstå mig rätt – lasagne i bra mat i matlåda – men nu vill jag gärna äta något annat ett tag.

Vegetarisk lasagne (4-6 port.)

1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
(200 g champinjoner)
(1 röd paprika)
Smör/olja att steka i
2 tsk timjan
2 tsk basilika
2 pkt krossade tomater, ca 1000 g
Salt, peppar
1 dl grädde
500 g keso
10-12 torkade lasagneplattor
2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och pressa vitlöken. Tärna ev. svamp/grönsaker. Fräs lök, vitlök och ev. svamp/grönsaker i en stor kastrull. När löken är mjuk, lägg i timjan, basilika och krossade tomater. Låt puttra tills såsen tjocknat något, 10 min eller så längre du hinner. Smaka av med salt och peppar. Blanda grädden med keson och salta och peppra. Bottna en ugnsfast form med lite av tomatsåsen och fortsätt med ett lager lasagneplattor och ett lager av kesosåsen. Fortsätt varva till ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager sås så att inga lasagneplattor sticker upp. Toppa med ett lager riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Kontrollera att pastan är färdigkokt.

Lasagne med svamp och paprika
Lite ledsna champinjoner och en rynkig paprika fick hoppa ner i lasagnens tomatsås.

Middagstips som är bra i matlåda, lasagne
Montera lasagnen genom att varva pastaplattorna med tomatsåsen och keson.

Vegetarisk lasagne med tomatsås och keso
Vegetarisk lasagne med tomatsås och keso – done!

21 kommentarer

  1. Jag gör alltid några extra i folieformar. Slänger in dem i frysen utan att tillaga dem.
    Sen är det bara att ställa in en djupfryst klump i kall u ugn och grädda i 45 minuter från det att ugnen blivit varm (eller normaltid om man varit förutseende och tagit fram den ur frysen i god tid…..)

    Svara
  2. WOW det ser UNDERBART gott ut:) måste provas snart….din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

    Kolla in länken nedan…ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

    Ha en härlig vecka:)

    LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

    Svara
  3. Åh, detta liknar receptet jag har på vegetarisk lasagne. Sååå gott är det. Brukar hiva ner de grönsaker jag har hemma men standard är paprika och majs som får samsas med det som finns hemma!

    Svara

Skriv en kommentar.