Vegetarisk lasagne med ratatouille & fetaost

Idag har vi rensat ut julen. Ja, inte bara vi utan resten av Växjö också, verkar det som. Plötsligt blev det liksom mörkare igen, på samma sätt som allt blir lite ljusare vid första advent. Nu väntar den tid på året jag tycker är som allra segast. En lång, kall väntan på våren, utan varmröda högtider att se fram emot under tiden.

vegetarisk-lasagne-ratatouille-fetaost

Det är inte bara i fönstren som jag rensar ut decembers högtider, utan även i frysen. Som du som följer mig på Facebook kanske minns så drog jag i mellandagarna fram min största kastrull och kokte fem (!) liter härligt doftande ratatouille med massor av grönsaker i en mustig tomatsås. Ratatouille är så himla bra att göra en stor sats av för att sedan pö om pö använda i diverse pastarätter och annan vardagsmat. Receptet på ratatouillen tillsammans med några fler tips på användningsområden la jag ut på bloggen redan i somras.

Det mesta av min bängasats med ratatouille gick faktiskt åt på nyårsafton (tro det eller ej), då vi serverade den som sås till huvudrätten. Det som blev över frös jag in och har idag använt i en urgod – och lika enkel – lasagne. För att inte ens behöva koka sås till lasagnen, utan bara slänga ihop och skjutsa in i ugnen, gjorde jag en Jamie Oliver och använde crème fraiche istället. Fräscht, gott och enkelt. Det blev en galet god lasagne med mustig ratatouille och sälta från fetaosten…

Vegetarisk lasagne med ratatouille och fetaost (4-6 port.)

1 l ratatouille
10-12 (fullkorns)lasagneplattor
4 dl crème fraiche
300 g fetaost
2 nävar riven ost (gärna mozzarella)

Till servering:

Blandad sallad (sallad, tomater, rödlök och gärna en vinägrett)

Sätt ugnen på 200°. Varva ratatouille, lasagneplattor, crème fraiche och smulad fetaost i en ugnsfast form. Avsluta med riven ost. Gratinera i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Dagens tips för att minska söndagsångesten: laga en riktigt supergod middag på söndagen, så du längtar till måndagens lunch… Det tror jag är grunden till varför vi som tradition äter lyxiga söndagsmiddagar. Måste vara så. Eller hur?

6 kommentarer

Skriv en kommentar.