Vegetarisk grönsaksgratäng med ostsås

Det är sannerligen inte den snyggaste grönsaksgratängen i världen, men god är den. Min lasagne är inte heller så snygg, den heller, men både grönsaksgratängen och lasagnen har rejält med sås och det är då gratänger blir som godast, eller hur?!

Grönsaksgratäng med ost Vegetarisk grönsaksgratäng

Zucchinin använder jag som ”lasagneplattor” mellan ostsåsen och grönsakssåsen. I grönsakssåsen hade jag förutom krossade tomater och kryddor även paprika, broccoli och kikärter, men du kan förstås använda vilka grönsaker du vill: rivna rotfrukter, linser…

Vegetarisk grönsaksgratäng (4 port.)

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
1 broccolistånd
Smör/olja att steka i
1 burk kokta kikärter, ca 230 g avrunnen vikt
1 tsk timjan
1 pkt krossade tomater, ca 400 g
1 buljongtärning (alt. fond)
1 zucchini
5 dl crème fraiche
3 dl riven ost
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200°. Börja med grönsakerna till såsen: hacka löken, pressa vitlöken och tärna paprikan. Skär broccolin i små buketter och hacka broccolistammen. Fräs löken mjuk i en kastrull. Tillsätt vitlök, paprika, broccolistammen, kikärter och timjan. Häll på krossade tomater och smula ner buljongtärningen. Låt koka 15 min. Då vänder du ner broccolibuketterna och kokar 5 min till. Hyvla zucchinin. Blanda crème fraiche med riven ost. Smaka av grönsakssåsen. Bottna en ugnsform med grönsakssåsen och varva sedan den med zucchiniskivor och ostsås. Avsluta med ostsås. Gratinera gratängen tills den har fin färg, 30-40 min.

Gratäng med grönsaker och ostsås
Vegetarisk grönsaksgratäng med zucchini, kikärter och ostsås.

2 kommentarer

    • Jag skulle ha lagt til 2-3 dl extra vätska (mer krossade tomater, buljong…) och typ 2 dl torkade röda linser. Har inte testat det med detta receptet dock :) Berätta gärna hur det blir om du provar!

      Svara

Skriv en kommentar.