Varm kycklingsallad med basilikadressing

Varm kycklingsallad med broccoli och basilikasås

Även om sommaren är borta (för evigt, känns det som) så fortsätter vi gärna att äta sallad till middag. Men när vinden viner och rycker tag i fönsterrutorna så känns varm mat mer lockande än kall sådan, eller hur? Man kan ju inte leva på grytor och soppor tills maj 2013 så det får helt enkelt bli en varm sallad. En matig variant med kyckling, broccoli och världsgod basilikadressing.

Jag fick en fråga om var jag får all mat ifrån egentligen. Ja, inte som i var jag handlar (om någon mot förmodan undrar så gillar jag Willy’s) utan hur jag knåpar ihop nya vardagsrecept varje vecka. Vi kan ta denna som ett exempel. Basilikadressingen läste jag om i Monika Ahlbergs blogg för säkert ett halvår sen. Receptet har legat i bakhuvudet och grott medan jag funderat på vad jag ska servera den till. För några veckor sen satt jag på tåget och läste en gratistidning från ICAs Billiga veckan, där man serverade stekt kyckling med bacon och broccolimos med vitlök. I helgen, när jag funderade på vad vi skulle äta i veckan, så dök jag över ett recept på broccolisoppa med basilika. Hux flux blev det en sallad med kyckling, bacon, broccoli och basilikasås. Ingen raketforskning alls, bara ett ständigt intresse och en receptbank i bakhuvudet (och på massa lappar och noteringar i telefonen). Är det någon som känner igen sig? Om inte, så hoppas jag att jag kan stå för ihopknåpandet och inspirationen till att laga mer varierad, god vardagsmat!

Kyckling med broccoli och basilikasås
Grönt värre! Basilikadressingen passar så bra ihop med broccolin – du måste testa!

Varm kycklingsallad med broccoli och basilikadressing (4 port.)

500 g kycklingfilé
1 paket bacon, ca 140 g
Smör/olja
800 g broccolibuketter
Salt
15-20 körsbärstomater

Grön basilikadressing med vitlök:
1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor
1/2 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl olivolja
En rejäl nypa salt
(En skvätt vatten)

Mixa ihop ingredienserna till basilikadressingen. Smaka av med salt och späd eventuellt med en skvätt vatten om du tycker dressingen är skarp. När du tycker det är lite, lite för vinägerskarp så är den lagom. Dela stora kycklingfiléer på mitten på längden och strimla baconet. Stek kyckling och bacon på tills kycklingen är genomfärdig och fått färg och baconet är knaprigt. Under tiden du steker kokar du broccolibuketterna i lättsaltat vatten tills de mjuknat något men fortfarande har bra tuggmotstånd. Servera kyckling, bacon och nykokta broccolibuketter med delade körsbärstomater och basilikadressingen.

9 kommentarer

  1. Oj, det här låter väldigt gott, men framför allt, så blir jag nyfiken på broccolimos med vitlök… har du ett recept här eller var kan jag hitta det? Tacksam för svar ;-)

    Svara
    • Tack! Nu går tankarna runt i huvudet vad jag ska ha det till ;-) Och vad jag ska ha till blomkålsmoset på samma recept som också måste vara jättegott…

      Svara
  2. Nog känns det igen, det där ständiga surret i bakhuvudet där mat från här och där korsas ihop till något man själv vill göra. Visst är det härligt :-)

    Det låter onekligen spännande med kombon basilikadressing och broccoli! Och kyckling och bacon. Verkligen gott. En lång väg dit men det var det värt :-)

    Svara
  3. Men visst känner vi igen oss där, en smak leder till en annan, en upplevelse till en måltid osv… Vi brukar brainstorma, som t.ex när det ska göras korv i köket, då går det vilt till vid matbordet när vi spånar:)
    Men det är ju det som är tjusningen med mat, man kan ju verkligen sätta sin egen prägel på det!

    Och varm sallad, perfekt alternativ till långkoken!
    Ha en skön helg.

    Svara

Skriv en kommentar.