Varm auberginesallad med tonfisk

Varm auberginesallad med tonfisk

Förra veckan var jag och min mamma på weekend i Malmö. Mycket mysigt! Vi åt gott och sov gott (på fräscha Scandic S:t Jörgen – kan rekommenderas). Och så shoppade vi såklart lite för mycket också. Bland annat hittade jag fina kokboken Sallader: Fräscha klassiker och läckra nyheter. Som titeln så fint berättar är det en stor blandning av recept på sallader – förrätter, tillbehör, huvudrätter och fruktiga efterrättssallader. Allt med läckra, stora bilder, som bra kokböcker ska ha!

I boken hittade jag många recept som ska testas. Först ut är receptet på denna varma, sicilianska sallad med aubergine. Alla smaker i salladen passar otroligt bra ihop. De gifter sig, som folk brukar säga. Fint uttryck tycker jag. Aubergine, tomat, selleri, kapris, persilja, tonfisk… Låter gott, eller hur?

Här är receptet på auberginesalladen, med mina justeringar.

Varm auberginesallad med tonfisk (4 port.)

2 auberginer
2 dl olivolja
1 gul lök
3-4 stjälkar selleri
3 tomater
1/2 dl rödvinsvinäger, alt. balsamico- eller vitvinsvinäger
(1 msk socker)
1 dl kapris
2 dl färsk persilja
Salt, peppar
2 burkar tonfisk, ca 400 g
2 nävar pinjenötter, gärna rostade

Stek auberginetärningar gyllene i hälften av olivoljan. Lägg åt sidan. Fräs finhackad lök och strimlad selleri i resten av oljan. Tillsätt tomat i tärningar och låt puttra under lock i 10 min. Tillsätt auberginetärningarna, vinäger, socker och kapris och låt puttra i ytterligare 5 min. Tillsätt finhackad persilja och smaka av med salt och peppar. Toppa den varma auberginesalladen med tonfisk och knapriga pinjenötter.

Servera gärna med ett gott bröd, så att du får upp all den goda skyn av oljan och tomaterna.

4 kommentarer

  1. Toppen att du bjuder på recept med tonfisk, jag tycker att tonfisk på burk är en riktigt bra produkt. Boken med sallader låter som något för mig, sallad behöver ju inte bara vara ”sallad” utan en hel måltid. Vilket förlag/författare?

    Svara

Skriv en kommentar.