Falukorvskottar och senapsrostade rotfrukter i ugn

Allt på en plåt - Falukorv och rostade senapsrotfrukter

Släng all mat på en plåt och skjutsa in i ugnen! Låter som underbar vardagsmat, eller hur?

I förra veckan skrev Linda på Kryddburken om dessa ”falukorvskottar”. De såg så roliga och goda ut att jag var tvungen att testa. Jag lät falukorvskottarna trängas på en plåt med blandade rotfrukter i en halvtimme, så blev både falukorven och rotfrukterna härligt krispiga. Tillsammans med en sallad och en klick naturell yoghurt blir det middag för en hel familj. Själva arbetsinsatsen är kanske 5 – max 10 – minuter. Hur enkelt som helst!

Falukorvskottar och senapsrostade rotfrukter i ugn (4 port.)

1/2 falukorv, 400 g
3-4 potatisar
3 palsternackor
3 morötter
1 rödlök
(5-10 körsbärstomater)
1/2 dl olja
1/2 dl senap, inte för stark
2 tsk torkad timjan
Salt
Peppar
(Färska basilikablad, till garnering)

Sätt ugnen på 225°. Skär falukorven i ”puckar”, cirka 3 cm höga. Skär sedan ett rutmönster i korvpuckarna, nästan helt igenom. Klyfta rotfrukterna och löken i tunna klyftor (behöver inte skalas). Blanda allt utom falukorven med olja, senap, timjan samt salt och peppar. Lägg alla ingredienser på en ugnsplåt och stek högt upp i ugnen i 20-30 min, tills rotfrukterna fått fin färg och potatisen är mjuk (känn med en sticka).

Caj P's senap till rotfrukter
Jag hade en smakprov med senap till rotfrukterna, men vilken sötstark senap som helst passar bra.

Vardagsmat, Falukorv och senapsrostade rotfrukter
Skär gärna potatisen i lite mindre bitar. Då hinner potatisen blir helt mjuk medan palsternacka och morot fortfarande är lite krispiga. Skalet på rotfrukterna nedåt så fastnar de inte lika lätt i plåten!

Rostade rotfrukter och falukorvskottar
Servera falukorvskottarna med sallad och en klick naturell yoghurt. Middagen är klar!