Vad är ”nyttig” mat?

Nyttig. Jag använder ordet själv ibland, men det ryser lite i mig varje gång.

Mat klassas ofta som svart eller vit – onyttig eller nyttig. Jag kan bli skvatt galen på det där.

Så. Jävla. Trött.

Särskilt ofta sker det såhär efter nyår, när alla ska infria sina nyårslöften. Träna. Äta nyttigt. Avsaknaden av förståelse för att ”nyttig” mat betyder olika saker för olika personer är total – liksom respekten för varandra och framför allt oss själva.

Ordet nyttig betyder ’som är till nytta’. Så, vad är nyttig mat egentligen? Mat som är till nytta för dig i stunden och i långa loppet. Om du är trött en eftermiddag på jobbet, kanske det vore nyttigt att äta en macka så att du orkar jobba effektivt sista timmarna innan middagen? Och om du verkligen slappnar av i soffan med ett glas vin och en godispåse efter en stressig vecka, så kanske det är nyttigt för dig?

Om du tänkte en vända kring om vilket behov det är du har, skulle du äta med mindre dåligt samvete och dessutom ha lättare att undvika att äta när du kan fylla det där behovet på annat vis. Om du är trött kanske du ska ställa ifrån dig vinet och godispåsen och lägga dig istället? Bara en tanke.

Ät så att du mår bra i långa loppet och tillåt dig att äta så att du mår bra för stunden också. Balans, hörni. Prova.

Te och choklad

Nu tänker jag äta choklad och dricka te. Det gör mig glad. Hur tänker du om det här med nyttig mat?

11 kommentarer

 1. Så bra skrivet! Jag tycker nyttig mat är sådan som gör mig glad o harmonisk. Äter jag bara skräpmat blir jag illamående o butter. Äter jag bara fettsnålt o sockerfritt blir jag låg o irriterad. En klyscha, men jag tror man mår bäst av att lyssna på sin stackars kropp.

  Svara
 2. Nyttig mat för mig är lite av allt. ”Rena” produkter och helst hemlagat så jag vet vad det innehållet. Tack för en trevlig blogg!

  Svara
 3. Helt rimligt! Mycket bra skrivet. :) Folk (vänner, kollegor osv) är så duktiga på att alltid lägga in värderingar i allt – mat, träning, utbildning etc etc. Om man t.ex. tackar nej till torra köpta havreflarn en tisdagseftermiddag – för att man känner att det inte ger en något just där och då – så förutsätter folk att man avstår från allt ”onyttigt” precis alltid. När det kanske bästa som finns är att ta en öl med polarna till helgen, sjunka ner i soffan med kaffe (eller te) och choklad en väl vald eftermiddag eller kväll, moffa i sig orimliga mängder hotellfrukost… Det handlar precis som du säger om det bästa valet för en själv i stunden, och att välja sina tillfällen. Hur gott hade fredagsölen smakat om man tagit en var kväll? Och chokladen om man gått och småätit av den under hela dagen? Jag tror på sunda val som man mår bra av i längden och en balanserad kost – lagom mycket linsgryta och lagom mycket bärs helt enkelt!
  Nu blev det en vääldigt lång kommentar men det här är ett ämne som ligger mig nära hjärtat. Så klokt skrivet att man nästan skulle vilja skriva ut inlägget och trycka upp i ansiktet på de som (ned)värderar både sig själv och andra utifrån idealen för ”nyttigt” och ”onyttigt” här i livet. ;)
  …och tack för bra blogg i övrigt med många recept som lagas flitigt här!

  Svara
 4. Hej! För mig är nyttigt något som gagnar ”maskineriet”. Något som stärker och boostar. Inte något som belastar. Haft en inflammation i kroppen som läkarna diagnosticerat som reumatism. Men efter ett år med rening av toxiner, och kost som stärker tarmfloran mår jag som vanligt igen. Så underbart. Förut var alltid njutning förknippat med ”onyttiga” saker för mig.Nu har jag upptäckt att sånt som är bra för kroppen även kan få smaklökarna att volta av lycka:)

  Svara

Skriv en kommentar.