Ugnspannkaka med rotfrukter

Välkommen december! Äntligen är du här. Nu brukar alla ha fullt upp med allt vad julen bär med sig och för att behålla sansen kan det vara klokt att dra ner på kraven lite, både vad gäller julbestyren och vardagsbestyren.

Så, visst kan lite extra enkla och snabba middagstips vara välkomna nu?

Rotfruktspannkaka i ugn, middagstips

Som ugnspannkaka, till exempel. Himla smidig mat, ugnspannkaka. Den här är fylld med matiga rotfrukter som gör den till någon hybrid mellan vanlig ugnspannkaka och raggmunk. Nästan som öländsk lufsa, fast ändå inte.

Rotfrukter är bra grejer, för de finns ekologiska till bra pris året runt, även när det är så kallt ute att du tror att näsan ska gå av på väg till affären. Välj de rotfrukter du gillar bäst: potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot, rödbeta, sötpotatis…

Ät ugnspannkakan med lingonsylt och kanske lite stekt fläsk.

Ugnspannkaka med rotfrukter (3-4 port.)

2 1/2 dl dinkelmjöl (alt. vete- eller grahamsmjöl)
7 dl mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt
600 g blandade rotfrukter (potatis, morot, palsternacka…)
Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills du har en slät gröt. Blanda ner resten av mjölken, äggen, och salt. Riv rotfrukterna grovt och blanda med smeten. Smörj en vid ugnsform med smör och häll smeten i formen. Grädda i 30 min tills pannkakan stelnat och fått lite färg.

19 kommentarer

  1. Min version skulle nog bli med potatis, morot och kålrot, alltså en *rotmosugnspannkaka* ;-) Till, eller varför inte i pannkakan, önskar jag mig knaprigt stekt fläsk… Förresten, har du provat att steka överblivet rotmos? Om inte, gör det och stek det i fläskflott (ät fläsket till eller använd flottet från gårdagens stekning). Det är hur gott som helst och smakar annorlunda än när det ”bara” är kokt.

    Svara
      • Man behöver inte göra bullar, det blir bättre om stekpannan fylls med moset, det får steka till och får ”bränna fast” lite, sen vända, steka, dela, steka, röra osv. Just att det blir en lätt stekyta som blandas i hela tiden gör det sååå gott.

  2. Vi har provat en liknande variant fast då med bara morötter och den gillade vi mycket. Ugnspannkaka är verkligen smidig vardagsmat och så gott, gärna med riktigt knaperstekt rökt fläsk till.

    Dra ner på kraven är verkligen ett bra tips som många skulle behöva lyssna lite extra på. Här är det så neddraget så drar vi ner mer så blir det ingen jul överhuvudtaget:) Vi kör knytkalas på julafton och det är verkligen skönt.

    Kram på dej!

    Svara
  3. Ja, vi instämmer i att äntligen är december här. Som vi har längtat hela hösten på att äntligen få julmysa helt lagligt. Vi vågade knappt yttra ett pip om att vi redan i slutet på augusti bakade mjuk pepparkaka… ;)
    Vi brukar göra en fläskpannkaka med bacon och äpple samt lök. Matig pannkaka i ugn är mättande och enkel mat till vardags. Gillas!

    Kramizar!

    Svara

Skriv en kommentar.