Ugnspannkaka

God kväll från tv-soffan! Har du också sjunkit ner? Om du inte sjunkit ner för djupt, gå ut i köket och checka så det finns mjölk och ägg i kylen. Gjorde det det? Bra! Då blir det ugnspannkaka till frukost imorgon.

Jag gillar ugnspannkaka delvis för att det är så (ursäkta språket) förbannat tråkigt att steka vanliga pannkakor och delvis för att ugnspannkaka smakar bra i princip när och hur som helst: frukost, middag eller mellanmål – kall, ljummen eller varm.

Om du inte vill äta den till frukost så tycker jag att du ska koka en termos med varm choklad och ta termosen och kall ugnspannkaka med ut på höstpicknick. Sååå mysigt!

Jag tycker att ugnspannkaka (och vanliga pannkakor) blir bäst efter 112-metoden: 1 ägg, 1 dl mjöl och 2 dl mjölk. Att smeten får stå och svälla åtminstone över dagen är viktigare än man kan tro, för att pannkakan ska bli bra. Om du vill ha en extra fluffig ugnspannkaka kan du blanda ner 1/2 tsk bakpulver, ha i ett extra ägg eller vispa äggen riktigt fluffiga innan du blandar dem med resten av pannkakssmeten.

Ugnspannkaka (3-4 port.)

5 dl vetemjöl
1 l mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop mjölet med lite av mjölken tills du har en klumpfri smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg och salt. Låt stå minst 30 min. Häll pannkakssmeten i pappersklädd långpanna (ca 25*35 cm) och grädda ugnspannkakan något under mitten av ugnen ca 45 min eller tills den stannat och fått fin färg.

3 kommentarer

  1. För min del får det gärna vara fläsk i också! Men om man nu inte har det så ”måste” det vara lingon och grädde till ;-)

    Svara

Skriv en kommentar.