Tre favoritböcker när middagsinspirationen tryter

Läser du kokböcker? Jag gillar att bläddra i och få inspiration av vackra kokböcker, men jag lagar väldigt sällan recept från kokböcker. Flest recept lagar jag efter eget huvud eller hittar hos någon av mina duktiga bloggkollegor. Jag har däremot tre favoritböcker som alltid ligger på fönsterbrädan i köket. Det är inte bara renodlade kokböcker, utan böcker om mat som ger mig massor av inspiration till att laga mer och godare vardagsmat.

Favoritböcker

Köp hem fem

Den här boken bläddrar jag ibland i när jag behöver recept på snabb vardagsmat och den egna inspirationen inte räcker till. Jag älskar kokböcker för att de är fina och härliga att bläddra i, men jag lagar sällan efter recepten. Köp hem fem (Anna K Sjögren) har jag däremot lagat massor av recept ifrån – äntligen lite konkreta, enkla recept.

Smaklexikon

När jag står där med någon råvara eller obskyr burk jag spontanköpt för att ”den ser kul ut” använder jag Smaklexikon (Niki Segnit) för att få lite inspiration kring vad jag ska laga för gott. Personliga små texter som beskriver varför två ingredienser passar (eller inte passar) ihop. Sätter igång smaklökarna och matlagningsinspirationen!

Tio lektioner i matlagning

Jag avgudar Lotta Lundgren fullständigt och ogenerat. Hon formulerar sig på ett så härligt och opretentiöst sätt kring där här ämnet, som det märks att hon att hon har stenkoll på. Tio lektioner i matlagning innehåller både texter, recept och smaksättningsguider (som är toppen när man är osäker i köket!) och är helt klart utbildande, men framför allt är den väldigt rolig. Har läst den otaliga gånger OCH ändå lyssnat på den på BookBeat också.

Berätta gärna vilka böcker om mat du gillar bäst – så jag kanske kan övertala mig själv om att investera i ett gäng till, hehe!

2 kommentarer

 1. Ja vi har ju en hel Billyhylla full med mat- och kokböcker som vi bläddrar i både för recept och inspiration. Vi hade ett köpstopp tidigare men insåg att det inte gick så bra att hålla. Vi köper en hel del på loppis och passar på när det är rea, jämför man priset på böcker och mattidningar så tycker vi att böcker är så mycket mer prisvärda. Men precis som du så använder vi böckerna som inspiration, lagar och förändrar efter egen smak:)

  Smaklexikon har vi letat efter, ja vi vet inte hur länge. Slut hos förlaget sedan länge och ingen verkar vilja bli av med sin bok heller… funderar på att mejlbomba förlaget om att ge ut den i en ny upplaga.
  Oftast ligger det en mat- eller kokbok på Håkans nattduksbord dom kvällslektyr – bästa läsningen absolut – och då är bland annat ”Bra kött” av Gert Klötzke är en favorit, och det mesta av Jens Linder och Lisa Förare Winbladh bläddras det väldigt ofta i. Just Lisas Matmolekyler kan vi varmt rekommendera om du inte läst den tidigare, många bra och matnyttiga tips.
  Jamie Olivers ”Matrevolution” är annars en av de allra flitigast använda kokböcker i vår hylla, många roliga och enkla lättlagade rätter har vi provat från den!
  Senaste inköpet är Myllymäkis ”grönsaker”, en bok som är oerhört inspirerande och vacker att bläddra i.

  Svara
  • Jag hade GÄRNA skickat vilken kokbok som helst till er, men smaklexikon vill jag verkligen inte släppa <3 Synd att den inte trycks mer! Råkar jag hitta en så ska jag tänka på er :)

   Svara

Skriv en kommentar.