Torsk med äggsås

Det finns mat som låter god bara man pratar om den. Tänk typ sirapsglaserade revben. Stannar man upp och tänker lite på sirapsglaserade revben så börjar det ju vattnas i munnen. Mmm.

… Sen finns det mat som inte låter lika god. Typ torsk med äggsås. Jag hade aldrig ätit torsk med äggsås innan vi gjorde det förra veckan. Det är ju en klassiker och Daniel gillar det, så sådär jättefel kan det ju inte bli, tänkte jag.

Härligt sätt jag säljer in det här receptet på, eller hur? Haha! Vi åt inte så mycket fisk hemma, som det ju lätt blir om en eller flera familjemedlemmar inte tycker att det är så gott. Det är på senare år som jag tvingat mig själv att äta mer fisk och torsken och jag har blivit riktigt bra kompisar. Tyckte du om fisk som barn? Äter du fisk idag?

Recept på torsk med äggsås

Avslutningsvis måste jag ju ändå erkänna att torsk med äggsås faktiskt blev riktigt gott. Det är väl inte för inte som vissa rätter blir klassiker, inte sant?

Torsk med äggsås (4 port.)

4 ägg
50 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
Salt, vitpeppar
500 g torskfilé
Färsk persilja

Hårdkoka äggen (10 minuter från kokande vatten). Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet tills du har en klumpfri röra. Häll på lite mjölk i taget under omrörning. Koka 5 min och rör hela tiden i botten med vispen så att såsen inte bränner i botten. Smaka av med salt och vitpeppar. Hacka äggen med kniv eller genom att köra dem 2-3 gånger genom äggskivaren och blanda ner äggen i såsen så att de blir varma. Lägg torsken i sjudande, saltat vatten och sjud den i ca 5 min, tills fisken är fast och vit. Servera torsk och äggsås med potatis och grönsaker och hackad, färsk persilja.

2 kommentarer

  1. Mums! När jag var liten blev det mycket fisk, en favorit var just torsk med äggsås. Men mammas sås var inte åt det ”stuvade” håller, utan förr gjord av spadet från fiskkoket och sedan potatismjöl ?!? och en skvätt mjölk kanske, den var liksom mer ”genomskinlig” och inte så tjock. Svårt att förklara ibland… Dill var det i, det är jag säker på ;-)

    Eftersom jag inte vet mammas recept så måste jag testa ditt, för det smakar så gott ihop!

    Svara

Skriv en kommentar.