Torsk med bacon, svamp och körsbärstomater

Jag planerar veckans matsedel. Vänder och vrider på planeringen för att Tea ska äta så mycket som möjligt. Byter ut rätter, justerar recept och avfärdar spejsiga idéer till förmån för säkra kort.

Sås går fetbort. Fisk däremot, det är riktigt poppis. Därför hade jag höga förhoppningar på den här rätten, där fisken liksom ligger lite separat från toppingen.

Om jag lyckades?

Nä. Fisken hade väl blivit besudlad av en tomat i ugnen och kunde därför inte ätas upp. Givetvis.

Torsk i ugn med bacon

Vi vuxna åt däremot med god aptit både fisken, toppingen och moset som jag gjorde till.

Tea fortsätter att smaka på all mat hon blir serverad. Så länge hon gör det är jag nöjd. Jag fortsätter att laga mat som jag och Daniel vill äta och anpassar den bara lite grann för att behaga lilla damens smaklökar. Till slut kommer det att löna sig, det vet jag. Tills dess finns det en förskola och en gammelmormor där allt tycks slinka ner, så jag oroar mig inte.

Torsk och bacon i ugn
Torsk med bacon, svamp och tomat

Oss vuxna emellan tycker jag att den här rätten inte behöver någon vidare introduktion. Du hör ju: bacon, svamp, tomat och torsk. Mmmhm. Galet gott.

Torsk med bacon, svamp och tomater (4 port.)

1 pkt bacon, ca 140 g
200 g champinjoner
1 gul lök
500 g torskfilé
Salt, peppar
150 g körsbärstomater
1-2 dl riven ost
1/2 dl hackad, färsk dill

Sätt ugnen på 225°. Stek bacon nästan knaprigt och lägg åt sidan. Skär champinjoner i stora bitar och hacka löken. Fräs svampen och löken i stekpannan du stekt baconet i. Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form, salta och peppra. Toppa med bacon, svamp och lök. Halvera tomaterna och lägg dem ovanpå och toppa till sist med riven ost. Grädda mitt i ugnen 20 min. Strö dill över efteråt.

Potatismos med vita bönor

Till gratängen med torsk och bacon gjorde jag potatismos. I moset gömde jag vita bönor! Stora, vita bönor brukar ju kallas smörbönor – så det borde ju bli helt rätt, tänkte jag. Det är bara att mosa ner bönorna när potatisen ändå ska mosas. Bönorna ger varken smak eller färg, men finns ändå där och ger lite extra näring. Smart om du har någon i familjen som gillar potatismos, men inte bönor. I vår familj är  det egentligen tvärtom (Tea älskar bönor – men inte potatis). Kul att prova ändå!

3 kommentarer

  1. Det lät gott ska jag lägga på listan att testa. Vår lille herre gillar fisk ibland och ibland inte alls. Hittills är det bara fiskbiffar som alltid funkar.

    Svara
    • Fiskbiffar är ju så gott, så det förstår jag. Tea gillar inte färs, så jag betvivlar att fiskbiffar går hem här. Jag får prova! Hoppas han gillar den här rätten då :)

      Svara

Skriv en kommentar.