Tomatsoppa och pizza bianco

Tomatsoppa, enkelt recept

Tomatsoppa! Gillar du det?

Det är en av mina absoluta favoritsoppor och jag gör många soppor med den här tomatsoppan som bas. Visst är det gott att addera lite örter, några ledsna grönsaker eller lite stekt kött, men en helt slät tomatsoppa… Ja, det är ändå godast!

Jag vet att det finns många helt okej, färdiga tomatsoppor att köpa, men att göra en hemmagjord tomatsoppa behöver inte vara så förbaskat svårt. Använder du passerade tomater tar det ingen tid alls att få till en god tomatsoppa. Testa det här receptet.

Tomatsoppa och pizza bianco

Den här gången gjorde jag en pizza till tomatsoppan, men en pizza med tomatsås passar ju liksom inte till tomatsoppan… Lite tårta på tårta. Eller ja, tomat på tomat.

Pizza bianco fick det bli istället! En vit pizza utan tomatsås. Istället för tomatsåsen toppas pizzan här med crème fraiche smaksatt med vitlök och så rejält med god, lagrad ost. Mumsigt alternativ till den vanliga ostmackan till soppmiddagen!

Tomatsoppa och pizza bianco (3-4 port.)

Tomatsoppa med yoghurt:

1 gul lök
Smör/olja att steka i
2 msk tomatpuré
1 pkt passerade tomater, ca 500 g
5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning/fond)
1 dl turkisk yoghurt (alt. crème fraiche, grädde eller liknande)
Salt, vitpeppar
En nypa strösocker/honung

Snabb pizza bianco:

4 dl vetemjöl (blanda gärna med grövre mjölsorter)
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl turkisk yoghurt (alt. fil eller liknande)
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 250° och sätt in en plåt. Börja med tomatsoppan. Hacka löken och fräs den mjuk i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré, passerade tomater och buljong och låt koka i minst 10 min. Gör pizzan under tiden. Blanda snabbt ihop mjöl, bakpulver, salt, olivolja och yoghurt och platta ut en tjock, rund pizza på ett bakplåtspapper. Blanda crème fraiche med pressad vitlök och bred över pizzabottnen. Strö över ost. Låt pizzan glida över på den varma plåten. Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 min. Vänd ner yoghurt i tomatsoppan och mixa eventuellt soppan slät. Smaka av.

Tomatsoppa, middagstips
Pizza bianco med crème fraiche och ost

Snabb pizza utan tomatsås
Tomatsoppa med ett par slicear pizza bianco var en lunch som satt fint, vill jag lova!

18 kommentarer

 1. Vad gott det låter med pizza bianco! För hur många personer räcker receptet på pizzan du la upp (om man skulle enbart vilja ha pizzan som lunch)?

  Svara
 2. Ser ju supersupergott ut! Tomatsoppa är en av mina favoriter också. Jag gör ofta på hela färska tomater som jag först rostar i ugnen innan jag mixar dem, men din variant med passerade tomater låter både behändig och god.

  Svara
  • Det blir förstås väldigt gott om man har goda, solmogna tomater. Så här års är de ju svåra att hitta och de som finns är ju snordyra… Då tycker jag att burktomater passar alldeles ypperligt och resultatet blir väldigt bra, det också. Och så går det snabbt också, och det är ju skönt ibland!

   Svara
 3. Det är väldigt sällan jag gör just släta soppor. Men det är klart – ”får” man käka Pizza Bianco till, ja då får det bli slät tomatsoppa snart!

  Svara
  • Du som gillar linssoppa, jag trodde du gillade det här typen av soppor också. Linser har ju en tendens att koka sönder menar jag, i alla fall röda linser :) Men en pizzabit till gör ju det hela bättre hur som haver!

   Svara
 4. Om man som jag är galen i både tomat och pizza, ja då förstår du ju hur jag går igång på det här! Och just tomatsoppa är min favorit också. Slät. Med massor av tomatsmak. Schysst att variera soppbrödet med pizzaslice i stället – det ska jag komma ihåg!

  Kram!

  Svara

Skriv en kommentar.