Thailändska fiskbiffar med nudelsallad

I april var jag, mamma och min syster på hotellweekend i Malmö och gjorde allt det där man inte får ro att göra när man har män och barn med sig. (Du vet, tittar på kläder man inte ska köpa, sover hela natten och äter frukost i en timme.) Vi gick till vad som – åtminstone för mig som utböling – kändes som ett av Malmös självklara vattenhål: Slottsträdgårdens Kafé.

Kaféet drivs av genommysiga tv-kocken Tareq Taylor och trots att aprilvädret visade alla sina förmågor under tiden vi satt där, så var det väldigt trevligt. Jag åt en glasnudelsallad som var så god att jag, som alltid tyckt att koriander smakar diskmedel, blev omvänd. Jag är fortfarande i chock!

Thailändska fiskbiffar med glasnudelsallad

Den här thailändska glasnudelsalladen är mitt försök att efterlikna kockarna på Slottsträdgårdens kafés dito, och den smakar finfint. Grönsakerna kan du variera efter säsong och tillgång. Bäst blir det med krispiga grönsaker som du kan strimla fint, gärna med en grönsakssvarv om du har en sån. Jag använde rödkål, morot, rädisor, paprika, gurka, salladslök och sockerärter i glasnudelsalladen.

Koriandern kan ersättas med thaibasilika om du inte blivit korianderomvänd, som jag. Fisksåsen, som jag använder både i fiskbiffarna och nudelsalladen, är thailändskt ”salt” som ger en speciell smak som är svår att ersätta med annat.

Hela rätten med de smakrika fiskbiffarna och den krispiga nudelsalladen blir en väldigt fräsch sommarmiddag.

Har du ätit glasnudlar någon gång?

Thailändska fiskbiffar med nudelsallad (4 port.)

Thailändska fiskbiffar:

400 g torsk (alt. lax)
3 rivna vitlöksklyftor
1 tumme riven, färsk ingefära
1 kruka färsk koriander
1 msk röd currypasta
1 lime (zest och saft)
2 msk fisksås
1 ägg
2 msk potatismjöl
Olja att steka i

Thailändsk glasnudelsallad:

200 g glasnudlar
500 g blandade grönsaker
5 msk sesamolja
2 lime (zest och saft)
1 msk fisksås
Sesamfrö
Färsk koriander

Koka nudlarna, låt rinna av och svalna. Strimla alla grönsaker och blanda med nudlar, sesamolja, lime och fisksås. Mixa fisken med alla smaksättningar och bind ihop smeten med ägg och potatismjöl. Forma fiskbiffarna och stek ett par minuter per sida. Strö lite sesamfrön och färsk koriander över nudelsalladen vid servering.

Inga kommentarer

Skriv en kommentar.