Thai stroganoff med falukorv

Vi äter rätt varierat hemma. Det blir ju så när man är matbloggare, som du förstår. Spagetti och köttfärssås är ju bara kul att läsa om SÅ många gånger. Men det beror ju inte bara på bloggen, förstås. Det är väl snarare tvärtom, att min vilja att variera mig i köket – eller min matrastlöshet, om man så vill – är den som bygger den här bloggen.

Men är det något jag med glädje skulle kunna äta åtminstone en gång i veckan så är det korv stroganoff. Mmm… Om jag hade varit tvungen att välja en favoriträtt (du vet, om mitt liv hängde på det eller så) så hade det fått bli korv stroganoff! Vad hade du valt?

Annorlunda gryta med falukorv
Recept på thai stroganoff

Det fina med korv stroganoff är ju att det är så himla lätt att variera med alla möjliga smaksättningar, grönsaker och annat kul. Falukorv är tacksamt på det viset.

En av de knasigare (och godare) varianterna på korv stroganoff som jag har gjort är den här, som vi åt igår. Som en thaigryta fast med falukorv! Thailändarna kvider säkert vid blotta tanken på att kalla detta thaimat, men fusion kan vi väl i alla fall säga att det är.

Falukorvsgryta med kokosmjölk

Nåväl, till receptet. Thai stroganoff med falukorv, kokosmjölk och röd curry it is! Med ris till, förstås. Allt annat går fetbort (som de coola kidsen säger). Jag väljer fullkornsbasmati!

Thai stroganoff (4-5 port.)

1 falukorv, ca 600 g
1 rödlök
1 paprika
Smör/olja att steka i
2-4 tsk röd curry (efter eget behag)
4 msk tomatpuré
1 burk kokosmjölk, ca 400 g
2 tsk limejuice
Salt
1 burk bambuskott, ca 140 g avrunnen vikt

Skär falukorven i stavar. Strimla rödlöken och paprikan. Stek falukorven tills den fått lite färg och låt rödlök och paprika fräsa med tills de mjuknat. Låt röd curry och tomatpuré fräsa med som hastigast innan du häller på kokosmjölk och låter alltihop koka ihop 5 min. Smaka av med limejuice och salt. Vänd ner bambuskotten och låt alltsammans bli varmt.

8 kommentarer

  1. Ett ”måste” för min del är köttfärs i alla former med varierande tillbehör – det skulle jag inte vilja vara utan!

    Korv stroganoff har jag nog inte ätit sedan skolan, men visst är det också något man kan variiera i oändlighet – om man vill. Tror jag har nämnt hur gott stekt falukorv smakar ihop med en enkel pepparrotssås (och potatis) – kanske nästa utmaning för en ny ännu knasigare version du kan utveckla ;-)

    God forstättning på 2015!

    Svara
    • Köttfärs är fint, det är det!

      Mm, falukorv och pepparrotssås är gott. En sådan gryta får jag spåna vidare på… Tackar för inspirationen och god fortsättning!

      Svara
  2. Se där, så kul att läsa om andras matvanor och favoriträtter:) Vi äter nästan aldrig falukorvsrätter, minns inte ens när vi hade korv stroganoff sist, men vi har faktiskt testat en thaivariant någon gång.
    Nästan omöjligt att välja en favoriträtt, men fisk är vi ju storkonsumenter av och likaså kyckling, så det hade nog blivit något sådant.

    Svara
  3. Tackar och bockar för alla varianter av Korv stroganoff och korvrecept överhuvudtaget. Tackarrr!!!
    Gjort thastroganoff med röd curry och kokosmjölk förut men denna ser ju om möjligt ännu godare ut. Får det nog bli nästa vecka.

    Svara
  4. Väldigt gott! Tack! Eftersom dottern inte äter kött, körde vi med kyckling-stekkorv, funkade också fint!

    Svara

Skriv en kommentar.