Vardagsmat behöver inte vara krångligare (eller som jag hellre säger – krabbigare – men det är tydligen ett otroligt lokalt uttryck. Eller?) än att du varierar det du brukar äta med lite nya kryddor. Som här – köttfärssås med tacokrydda.
Går garanterat hem småknotten i familjen – särskilt om du plockar bort svampen. Själv gillar jag svamp i köttfärssås. De ger köttfärssåsen en fin smak. Rotfrukter likaså – de drygar ut och gör köttfärssåsen billigare. Hur brukar du göra din köttfärssås?
Tacoköttfärssås (4 port.)
1 gul lök
10-15 färska champinjoner
Smör/olja att steka i
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 påse tacokrydda (alt. 2-3 msk hemmagjord tacokrydda)
2 tsk vitvinsvinäger (alt. rödvins- eller balsamvinäger)
2 dl köttbuljong (vatten + fond/buljong)
1 burk krossade tomater, ca 400 g
Salt, peppar
Till servering:
Kokt (fullkorns)pasta
Sallad, gärna ruccolablad
Finhacka löken och tärna champinjonerna. Bryn nötfärsen, champinjonerna och löken tills färsen har fin färg och löken mjuknat. Blanda ner tomatpuré och tacokrydda och låt fräsa någon minut. Tillsätt vinäger, buljong och krossade tomater och låt puttra åtminstone 10-15 min. Smaka av med salt och peppar.
…Äh, det går ju inte att inte nämna det: DET ÄR FREDAG! WOHOOO! Trevlig helg!
Så gott! Jag brukar faktiskt också tillsätta tacokrydda (min egen hemmagjorda) när jag lagar köttfärssås! Nästa gång ska jag tillsätta vinäger som du! Tack för tipset!
Ha en fin helg!
Kram kram
//Lana
Vinäger har jag i nästan allt tomatbaserat jag lagar, ger en bra kick för smaken – liknande effekt som socker (faktiskt). Hoppas din helg börjat bra!
Krabbigare var nåt nytt, här nere säger vi klyddigare:) Comsi, comsa:)
Vi har gärna morötter i köttfärssåsen, men vi gör nästan alltid efter vårt favoritrecept med antingen lite grädde eller crème fraiche i:
http://martenssonskok.blogspot.se/2010/10/varldens-godaste.html
Med vinäger i blir säkert gott, rött vin i är ju gott att ha i.
Ha en fortsatt fin helg,
kramar
Krabbigare är nog småländska eller möjligen blekingska ;) Tro’t eller ej men jag har aldrig testat grädde i köttfärssås. Galet! Måste göra det – tack för påminnelsen. Ha en fortsatt bra helg, ni med! Kramar!
Gottigt det låter:)
Ha en fin helg
Kramar fån Victoria på http://www.victoriasprovkök.se
Alltid gott med köttfärssås :) Detsamma!
Rotselleri har blivit ett måste. Sen brukar jag även ta i rivna morötter. Älskar champinjoner men det funkar inte med barnen just nu, precis som Du skriver. Har på senare tid tillsatt röda linser men ska leta bland linserna efter någon mer ”försvinnande” lins… Någon vitlöksklyfta får också hänga med. Vi brukar låta köttfärssåsen stå och puttra (onödigt) länge och går och smakar av och tillsätter lite extra av allt. Inspirerad av en kycklingcurry vi lagade igår kommer jag ta i mald koriander och kanske lite kardemumma nästa gång. De senare är just nu något av en fixering hos mig!
Vissa röda linser är delade på mitten, de kokar bort och blir ”mos” ganska fort. Annars är väl gröna eller svarta linser mer likt köttfärs i färgen i alla fall. De kokar dock inte sönder på samma vis. Kardemumma i alla former av tomatsås är SÅ GOTT! :)