Sweet chili-marinerade kycklingben

I fredags grillade vi marinerade kycklingben. Eller vi och vi – det var faktiskt jag som grillade. Mhm. Skorstenständare, Webergrill, rökspån och hela köret. Kvinnor kan grilla vi med – tänka sig! Utan ackompanjerande grillöl, till och med.

Kycklingbenen går förstås lika bra att steka i ugnen, om du hellre vill det. Hela grill-köret är ju inget jag personligen drar igång med en vanlig onsdag efter jobbet. När både jag och Tea är hangry, tar vi inga risker med såna primitiva matlagningsmetoder…

Tack elektriciteten, för att du ger oss krångelfri varm mat på bordet varje dag.

Till delar som kycklingben eller kycklingklubbor tycker jag det krävs en rejäl marinad så att köttet och skinnet får riktigt god smak och yta. Det finns få saker som är så läbbiga som bleka och mesigt kryddade kycklingben. Uäh! Nä, rejält med schwung vill jag ha i smakerna!

Den här varianten på marinad till kycklingben tycker jag mycket om, eftersom sweet chilisåsen ger smak åt kycklingen samtidigt som den ger sötman och klibbigheten som gör just kycklingben alldeles oemotståndliga. En produkt, flera funktioner = smidig vardagsmat!

Sweet chili-kycklingben (ca 4 port.)

1/2 dl rapsolja
1 dl sweet chilisås
2 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar
8 kycklingben, ca 1 kg

Sätt ugnen på 175°. I en påse, blanda olja med sweet chilisås, soja, pressad vitlök, salt och peppar. Lägg ner kycklingbenen och rör runt så marinaden täcker överallt. Marinera över natten. Stek mitt i ugnen på 200° i ca 40 min (vänd efter halva tiden). Prova att sticka en provsticka genom kycklingen mot benet – saften som kommer ut ska vara klar utan rosa inslag.

2 kommentarer

  1. Jag måste grilla i veckan! Köpte i fjol en tavla med grillregler. Innebörden är kvinnan fixar allt, från marinad och tillbehör till att springa med nya fat till mannen att lägga resultatet på. Undrar varför den tavlan står i garaget!? Kan Du inte berätta mer om dagens potatisklyftor och grillad sallad. De ser ju verkligen läckra ut!

    Svara
    • Haha, är det någon annan hemma som inte gillar innebörden kanske? Kålen har jag bara ringlat med lite rapsolja och salt, sen grillad 5-6 minuter per sida. Mycket enkelt och sanslöst gott. Potatisklyftorna har jag gjort i ugnen. Får beskriva hur jag gör i ett recept framöver :)

      Svara

Skriv en kommentar.