Därför väljer jag svenskt

Sara och Tea

När Tea föddes – ja, egentligen redan när jag var gravid – var det en tanke som snurrade runt runt runt i mitt annars så amningsluddiga huvud:

Tänk om jag förstör den här perfekta lilla varelsen.

I efterhand har jag förstått att jag inte är ensam om att tänka så. Vi föräldrar har ju ett jäkla ansvar för de där små krabaterna ska vara trygga, friska och ha en välmående jord att leva på även när vi själva inte är kvar. Så mycket i livet kretsar ju kring maten vi äter, att maten blir en självklar del även i frågor om säkerhet och miljö. Vi vill ju ge bra mat och förutsättning till våra barn.

Kyckling kräver ren skärbräda

Vi har en himla tur som bor i Sverige. Här finns det lagar och organisationer som jobbar med just säkerhet kring mat, så att vi föräldrar får lite hjälp på traven. Svensk Fågel (Gula Pippin, du vet!) arbetar ihop med svenska bönder för att vi ska få säker och klimatvänlig kyckling och kalkon på våra middagsbord.

Att drabbas av salmonella eller en campylobacterinfektion är inte ”något som bara händer andra”. De där kronorna jag eventuellt skulle spara på att köpa kyckling som inte genomgått de bästa kontrollerna skulle kännas bra värdelösa den dagen vi blir sjuka. Vilken kyckling väljer du i affären och varför?

Gula Pippin

När jag köper svensk kyckling märkt med Gula Pippin har jag gjort det jag kan, tänker jag.

Carbonara med riven ost över

Innan sommaren gjorde jag ett recept i samarbete med just Svensk fågel, då jag lagade en (galet god, om jag får säga det själv) variant på carbonara med kyckling. Min kycklingcarbonara kunde du sen rösta på i en tävling om bland annat en hel årsförbrukning av kyckling. Nu är vinnarna presenterade!

Se om du vann tävlingen

Sar coh Tea

Det känns fel att importera en massa grejer som vi redan har i Sverige, tycker du inte? Köper vi svenskt så slipper vi kanske ha en massa lastbilar körandes på vägarna genom hela Europa för att få käk på bordet. Plus att vi stödjer en svensk bonde.

De bönder som är medlemmar hos Svensk Fågel, har dessutom faktiskt ännu högre krav på sig kring säkerhet och djurhållning än vad svensk lag kräver. Det är exempelvis förbjudet att använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär. Dessutom fåglarna får bara bra foder, helt utan GMO-soja eller fiskmjöl.

Att välja kött från djur som har haft det bra och som bidrar till en hållbar miljö känns liksom självklart när jag ska ge maten till Tea. Bonden tar hand om djuren så att jag kan ta hand om Tea – och så får en svensk bonde mer att arbeta med av bara farten.  Gårdarna och slakterierna ligger oftast där det växer mycket spannmål, vilket minskar de långa transporterna samtidigt som många av bönderna har kretsloppsgårdar vilket innebär att man tar tillvara på allt!

Det gör kyckling och kalkon från Svensk Fågel bra både för våra barn och miljön. Sånt gillar jag. Det är ju bara win hela vägen!


Inga kommentarer

Skriv en kommentar.